Vergi Yükü Vatandaşın Sırtında!

Vergi Yükü Vatandaşın Sırtında!
KKTC Maliye Bakanlığı'nın Mart 2024 verilerine göre, bütçe yılın ilk üç ayında 1,1 milyar TL fazla verdi. Bütçe gelirleri 15,3 milyar TL olurken, bütçe giderleri 13,7 milyar TL oldu. Devletin gelirlerindeki artışın ana kaynağı vergiler olurken, bu vergilerin büyük kısmını dolaylı vergiler oluşturdu.
Maliyenin verileri, yerel bütçenin Ocak-Mart periyodunda 14,2 milyar TL gelir elde ettiğini, TC kredilerinden sağlanan 1,1 milyar TL ile genel bütçe gelirlerinin 15,3 milyar TL'ye ulaştığını gösteriyor. Aynı dönemde yerel bütçe giderleri 12,6 milyar TL, genel bütçe giderleri ise 13,7 milyar TL olarak açıklandı.
Gelirlerdeki artışın büyük bir kısmı "vergilerden" gelirken, dolaylı vergilerin vergi yükünün aslan payını aldığı gözlemlendi. Toplam vergi gelirlerinin 8,7 milyar TL'si dolaylı vergilerden oluşurken, gelir vergisi ve kurumlar vergisi toplam vergi gelirlerinin sadece %37'sini oluşturuyor. Bu da vergi yükünün büyük oranda vatandaşın sırtına dolaylı vergilerle bindiğini gösteriyor.
Bütçe giderleri incelendiğinde, 4,1 milyar TL'si personel giderleri, 6,4 milyar TL'si cari transferler, 904 milyon TL'si ise savunma giderleri olarak kaydedildi. Bu veriler, devletin bütçe fazlası verirken gelir kaynakları ve gider yapısındaki dengesizliklere işaret ediyor.