Enflasyon Oranı Yüzde 70'e Dayandı!

Enflasyon Oranı Yüzde 70'e Dayandı!

Enflasyon Nisan ayında yüzde 70’e dayandı. Bu, hükümetin yıl sonu hedefi olan yüzde 33'e ulaşmanın zor olduğunu gösteriyor. Enflasyon, 2021'den bu yana sürekli yüksek seyrediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl seçimlerin ardından enflasyonu düşürme taahhüdüyle göreve gelmişti. Ancak Haziran ayında yüzde 38'e kadar gerileyen enflasyon, sonrasında tekrar artışa geçti. 

Ekonomist Burak Arzova'ya göre, TÜİK'in resmi verileriyle halkın algıladığı enflasyon arasındaki büyük fark, yüksek enflasyonun arkasındaki önemli sebeplerden biri olarak öne çıkıyor.

Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, “Böyle olunca herkes fiyatlama davranışlarını kendi algıladığı, kendi yaşadığı enflasyona göre yapıyor” diyor.


“Gerçekleşen servet transferiyle kontrolsüz harcama yapılıyor”

Son üç yılda, yatırımcı Dr. Altuğ Özaslan, fiyat belirleyiciler ve tüketiciler arasındaki fiyatlama davranışının ciddi şekilde bozulduğunu dile getiriyor. Özaslan'a göre, son birkaç yılda yabancı yatırımcıların ve hane halklarının ekonomi yönetimine olan güveninin azalması da bu olumsuz fiyatlama davranışlarına etki ediyor.

Kredi kanalının kesilmesine rağmen iç tüketimin halen devam ettiğini vurgulayan Özaslan’a göre Kur Korumalı Mevduat programı nedeniyle gerçekleşen servet transferi, iç tüketimi harlıyor:

“Bu servet transferiyle büyük bir kitle o kadar çok para kazandı ki, fiyat hassasiyeti olmadan, ölçüsüz ve kontrolsüz harcama yapıyorlar.”

“Tasarrufa yönelik maliye politikası yok”

Yüksek enflasyon, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi programına yönelik eleştirilere neden oluyor. Ekonomist Burak Arzova, sadece Merkez Bankası'nın mücadele ettiği senaryoda enflasyonun azaltılmasının zor olduğunu belirtiyor. Arzova'ya göre hükümetin derli toplu bir enflasyonla mücadele politikası bulunmuyor.

Ayrıca, Şimşek'in yabancı yatırımcıyı çekme ve tasarrufa yönelik mali politika eksikliği eleştiriliyor. Arzova'ya göre, Şimşek'in atanmasıyla enflasyonun düşürülmesi planlanıyordu, ancak bu planın detayları belirsiz.