Av. Akan Kürşat’ın Güney Kıbrıs’a İadesi İsteniyor...

Av. Akan Kürşat’ın Güney Kıbrıs’a İadesi İsteniyor...

– M. İrşad Esen

Cumhuriyet Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe’nin eşi Avukat Akan Kürşat yılın ilk gününde İtalya’da gözaltına alındı.

Kürşat KKTC'deki bazı taşınmazları yabancılar adına satın alması ve satmasından dolayı, İtalya’da Kıbrıs Rum Yönetiminin şikayeti üzerine tutuklandı.

Özellikle son dönemler İsrail vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs'tan satın aldığı emlaklar medyada sıkça gündeme gelmişti.

Rum siyasiler de Kuzey'de kalan Rum mallarının yabancılara satışı için uluslararası platformlarda dava açacaklarını belirtmişlerdi.

RUM DIŞİŞLER BAKANI: BİZ İSTEDİK

Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, KKTC’deki eski Rum malı satışları ve bunu önlemeye yönelik çalışmaların sorulması üzerine, ''Bu konuda birçok çalışma yaptık. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Rum mallarının ihlal, yasadışı satışı ya da gaspı söz konusu olduğunda bunu engelleyecek ya da cezalandıracak enstrümanlara sahip olduğunu düşünüyorum" dedi.

Kombos, konunun çok ciddi uğraştıkları konulardan biri olduğunu ancak bunun, var olan önlem öneri paketinin tamamını uygulamaya hazır olmadan önce kamuoyu önünde tartışılabilecek bir mesele olmadığını söyledi.

Rum bakan, önlemlerin uygulama mı yoksa siyasi mi olduğu sorusuna ''pratik'', türleriyle ilgili soruya ise ''hem siyasi hem hukuki'' cevabını verdi.

GÜNEY KIBRIS'A İADESİ İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

Kombos, İtalya’da tutuklanan Kıbrıslı Türk avukat Akan Kürşat konusunda bir yenilik olup olmadığı sorusuna ''Roma’da tutuklandığı anda derhal bilgilendirildik. Konunun ilk andan beri takipçisiyiz. İtalya’daki sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. İstenilen, Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından çıkartılan ve Kıbrıs’a iadesi ile ilgili bir tutuklama emrinin icrasıdır ve artık adli niteliktedir'' cevabını verdi.

BAŞKA TÜRK AVUKATLAR DA VAR…

Konstantinos Kombos, önünde benzer şekilde başka Kıbrıslı Türk avukat isimleri olup olmadığı sorulduğunda ise ''Kıbrıs Rum malı alım-satımları dikey bir artış olması nedeniyle çok sayıda da müdahil olan var'' yanıtını verdi. Kombos, şöyle devam etti:

''Bu, haklı olarak hükümetin de, halkın da ilgilendiği bir konu. Önemli bir sayı var ancak hepsi aynı şekilde göğüslenebilecek gibi değil. Oluşturduğumuz önerilerle en iyi şekilde göğüslemeye veya en azından bu tür işlemlere karışanlar arasında endişe yaratacak şartları oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yeni bir fenomen değil ancak devletin harekete geçmesini gerektirecek noktayı aşmış durumdadır. İmkanlarımız çerçevesinde bir plan hazırladık, uygulamaya koyacağız.''