Can Güvenliğinin Olmadığı Yer

Gazze'nin güneyindeki Refah'ın doğusunda bombardıman ve ağır çatışmalar sürerken İsrail insani yardımlar için kilit konumdaki Kerem Şalom geçidini yeniden açtığını duyurdu.

Can Güvenliğinin Olmadığı Yer

İsrail, Pazar günü bir roket saldırısından sonra kapanan Kerem Şalom sınır kapısından yardım kamyonlarının geçtiğini savunuyor.

Ancak Birleşmiş Milletler (BM) herhangi bir yardım malzemesinin geçmediğini belirtti.

Refah'ta İsrail'in hava saldırılarının ardından yoğun çatışmalar yaşanıyor. İsrail ordusu, kentin doğusunda sınırlı bir kara operasyonu yürüttüğünü ve son 24 saatte 100 "terör hedefini" vurduğunu belirtti. Bölge sakinleri, gece boyunca yoğun bombardıman altında olduklarını ve sabah enkaz altında yakınlarını aradıklarını söylüyor.

Reda al-Najili, İsrail ordusunun haritasına güvendiklerini söyleyerek, komşularının evinin patlamayla yok olduğunu ve sivillerin zarar gördüğünü belirtti. Zeytun mahallesinde yapılan hava saldırısında bir ailenin tamamının öldüğü bildirildi. İsrail ordusu, Gazze'nin doğusundaki bazı bölgelerdeki 100 bin kişinin güvenli yerlere gitmesini istedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Refah'taki her üç hastaneden birinin çatışmalar ve operasyonlar nedeniyle işlevini yerine getiremediğini belirtti. Ghebreyesus ayrıca, BM yardımları olmadan kısmen çalışan Kuveyt ve Emirlik hastanelerinin yakıtının biteceği uyarısında bulundu.

"Gazze'nin güneyindeki hastanelerin üç günlük yakıtı kaldı bunun anlamı hizmetlerinin yakında durabileceği".

WHO, Han Yunus'ta durumu ağır hastaların bakıldığı Avrupa Gazze Hastanesi'nin yakında erişilemez hale gelebileceğini söyledi.