Siber Zorbalığa Maruz Kalan Öğrenci Sayısı Artışta!

Siber Zorbalığa Maruz Kalan Öğrenci Sayısı Artışta!

Okul Çağındaki Çocuklarda Sağlık Davranışları (HBSC) tarafından çarşamba günü yapılan araştırmaya göre, Kıbrıs'taki çocukların yüzde 14'ünden biraz fazlası son birkaç ayda en az bir veya iki kez siber zorbalığa maruz kaldı.

Rakamlar, çocukların yüzde 9,5'inin son birkaç ayda en az bir veya iki kez başka bir çocuğa online bir şekilde zorbalık yaptığını gösterdi.

Aynı zaman diliminde ve sıklıkta zorbalığa maruz kaldıklarını bildirenlerin oranı ise yüzde 14,4 oldu.

Aynı zaman diliminde son bir yılda en az üç kez kavgaya karışan çocukların sayısı da yüzde 10,6'ya ulaştı.

Araştırma, Kıbrıs'taki okul ve çevrimiçi zorbalık rakamlarının daha düşük olduğunu vurguladı.

Ek olarak araştırma, özellikle son birkaç yılda belirli çocuk grupları arasında siber zorbalıktaki artışın endişe verici olduğunu vurguladı. Siber zorbalığın okuldaki zorbalığın yerini alıp almayacağının belirsiz olduğunu ancak bunun önemli bir sosyal öncelik olması gerektiğini vurguladı.

HBSC araştırması 1983'ten beri yürütülüyor ve dünya çapında yaklaşık 50 ülkeyi kapsıyor. Pilot anket Aralık 2018'de gerçekleştirildi ve 61 okuldan 1.182 öğrenci katıldı.

Ana anket, Kasım 2021-Nisan 2022 döneminde, kamu ve özel olmak üzere toplam 212 okuldan 4.818 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Veri toplamak amacıyla çevrimiçi öğrenci anketi uygulanmıştır. Ayrıca 200 okulda okul anketi paylaşıldı.