Yol Güvenliği Kuzey Kıbrıs'ın Gündeminde

Yol Güvenliği Kuzey Kıbrıs'ın Gündeminde

Kıbrıs Cumhuriyeti gazetesi Cyprus Mail'in haberine göre,

Kuzey Kıbrıs'ta 'parlamento', Kıbrıslı Rum Fotis Fotiou'nun ölümünün ardından Pazartesi günü toplandı ve yol güvenliği gündemde önemli bir yer tuttu. Fotiou, Büyükkonuk ile Kaplıca arasındaki yolda kamyoneti ile bir otobüse çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. Eşi Julia Photiou ise kazada yaralandı.

Bağımsız 'milletvekili' Ayşegül Baybars, 'ulaştırma bakanı' Erhan Arıklı'yı konuyla ilgili eylemsizlikle suçladı. Baybars, "Yaklaşık iki buçuk yıldır bu görevi yürütüyor, ancak zamanını kendi partisindeki tartışmalarla geçiriyor" diyerek Arıklı'ya eleştiride bulundu. Baybars, Arıklı'nın kazaları sürücü hatasıyla ilişkilendiren bir "savunma mekanizması" geliştirdiğini, ancak dünya genelinde diğer ülkelerin yol güvenliğini artırmak için yol mühendisliğine odaklandığını belirtti.

Baybars, farklı türdeki araçlar arasındaki durma hızlarındaki farklılıkları göz önünde bulundurarak, kuzeyde uygun hız limitlerini belirlemek için bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, sürüş suçlarının çok daha ağır cezalarla ele alınması gerektiğini belirtti ve kuzeyin "dünya genelinde görülen yol güvenliği standartlarına" ulaşmayı hedeflemesi gerektiğini vurguladı. Baybars, yayaların yoğun yollardan geçmek zorunda kalmamaları için alt geçitler ve köprülerin inşa edilmesi gerektiğini de ekledi.

Yanıt olarak, 'ulaştırma bakanı' Erhan Arıklı, 'hükümetin' trafik ihlalleri için daha ağır cezalar getirmek için çalıştığını söyledi. Arıklı, 'bakanlığının' trafik kazalarını önlemek için elinden geleni yaptığını belirtti ve Türk hükümeti ile birlikte radar hız tabancaları ve mevcut hız kameraları için yeni yazılımlar kullanma konusunda girişimlerde bulunduklarını ekledi. Arıklı, "Bir can kaybı hepimiz için bir can kaybıdır. Bu konuyu kişiselleştirmeden ve siyasallaştırmadan devlet politikası haline getirmemiz gerekiyor," dedi.