Rusya, 2024'te 7 kıtalararası balistik füze fırlatmayı planlıyor

Rusya, 2024'te 7 kıtalararası balistik füze fırlatmayı planlıyor

Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri Komutanı Sergey Karakayev, Rusya'nın 2024 yılında 7 kıtalararası balistik füze fırlatmayı planladığını söyledi.

Rus gazetesi Red Star'a röportaj veren Karakayev, Rusya Stratejik Füze Kuvvetlerinin, Rusya Silahlı Kuvvetlerine yönelik yeni füze sistemlerinin uçuş testleri ve tatbikatları kapsamında son beş yılda 20 kıtalararası balistik füze fırlatması gerçekleştirdiğini bildirdi.

Karakayev, Rusya ve ABD’nin planlanan kıtalararası füzeler ve denizaltılardan fırlatılacak balistik füzeler hakkında bilgi alışverişinde bulunmaya devam ettiğini aktardı.

Rus ordusu dün akşam, Ukrayna tarafından Rusya'nın ilhak ettiği Karadeniz'deki Kırım Yarımadası'na insansız hava araçları (İHA) ile gerçekleştirilen saldırıları püskürttüğünü açıkladı.

Bu kapsamda Rusya Savunma Bakanlığı, 26 Ukrayna İHA’sının vurulduğunu açıkladı.

Kremlin tarafından Sivastopol Valisi olarak atanan Mihail Razvozhayev, Sivatsopol’de patlamalar duyulduğunu, hava savunmasının konuşlandırıldığını ve Ukrayna insansız hava araçlarının düşürüldüğünü belirtti.

Rus ordusu için Kırım, Ukrayna'ya karşı savaşta bir konuşlanma alanı sayılıyor. Asker, silah ve mühimmat Kırım Yarımadası üzerinden tedarik ediliyor.

Kırım'daki Rus ordusunun hedeflerini yok etmeye çalışan Ukrayna’da ise Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yarımadanın yeniden Kiev’in kontrolüne geçmesini istiyor.

Rus yetkililer ayrıca dün sınırdaki Kursk bölgesine Ukrayna’nın İHA saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu.

Kursk bölgesinin valisi Roman Starovoit, dört İHA’nın düşürüldüğünü aktardı.

Ukrayna'da Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, başkentin dün geç saatlerde Rus İHA saldırısının hedefi olduğunu söyledi.

Klitschko, Telegram uygulamasında hava savunmasının aktif olduğunu yazarak Budil bölgesinde patlamalar duyduğunu ifade etti. Maddi ve insani kayıplara ilişkin henüz bir bilgi verilmedi.

İngiliz askeri uzmanlar, Ukrayna'nın doğusunda bulunan Marinka kasabası çevresinde Ukrayna ve Rus güçleri arasında şiddetli çatışmaların devam ettiğini söyledi. 

Marinka kasabası, geçtiğimiz yılın Şubat ayında Moskova'nın işgalinden önce sekiz yıl boyunca Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen Donetsk’in merkezine 30 kilometreden daha yakın bir mesafede bulunuyor.

Zelenskiy, daha fazla dış politika girişimi yoluyla ülkesini Rus işgaline karşı savunmak için dış desteği harekete geçirme arzusunu doğruladı.

Zelenskiy, dün Ukrayna'nın batısındaki Lviv şehrinde kaydedilen bir video klipte, "Ukrayna'nın savunulmasında birliği korumak için ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam ediyoruz" dedi.