ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan KKTC'ye Ağır Yorumlar!

Rapor’un 62 sayfalık Kıbrıs bölümünde, "Kıbrıslı Türkler tarafından idare edilen bölge"ye her zamankinden fazla yer ayrılması, genel olarak çok daha detaylı ve sert eleştiri yapılması dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan KKTC'ye Ağır Yorumlar!

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık olarak yayınladığı "İnsan Hakları Raporu"nun 2023'te yapılan versiyonunda, 200 ülkedeki insan hakları uygulamalarını değerlendiriyor. Raporda, Kıbrıs'a ayrılan bölümde, özellikle "Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen bölge" konusuna daha fazla vurgu yapılıp, eleştirilerin daha detaylı ve sert olduğu göze çarpıyor.

Raporun 7 bölümü, her ülkede Kişinin Bütünlüğüne Saygı, Sivil Özgürlüklere Saygı, Siyasi Sürece Katılım Özgürlüğü, Hükümet ve Yolsuzluk, İnsan Hakları İhlalleri İddialarının Uluslararası ve Hükümet Dışı İzleme ve Soruşturulmasına Yönelik Hükümet Duruşu, Ayrımcılık ve Toplumsal İstismar, ve İşçi Hakları gibi konuları inceliyor. Yönetici Özeti bölümünde ise, Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen bölgedeki önemli insan hakları sorunları geniş bir liste halinde yayımlanıyor.

Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen bölgede, insan haklarıyla ilgili önemli sorunlar şunlardır:

- Sert ve hayati tehlike oluşturan hapishane koşulları
- Keyfi veya yasa dışı gizlilik ihlalleri
- İfade özgürlüğü ve medya özgürlüğünde ciddi kısıtlamalar, gazetecilere yönelik şiddet veya tehditler ve cezai hakaret yasalarının kısıtlayıcı uygulanması
- Sivil toplum kuruluşları dahil olmak üzere barışçıl toplanma ve örgütlenme özgürlüğüne müdahale
- Bölgeden ayrılma ve hareket etme özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar
- Mültecilerin veya sığınmacıların işkence veya zulme maruz kalacakları bir ülkeye geri gönderilmesi
- Ciddi devlet yolsuzluğu
- Ulusal veya etnik azınlık gruplarına yönelik şiddet veya tehditler
- İnsan ticareti dahil olmak üzere zorla çalıştırma.

Raporda dikkat çeken konular arasında yer alan "Şiddet ve Taciz" konusu adı altına yapılan yorumlar şu şekildeydi: "Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen bölgede, "yetkililer" genellikle basın ve medya özgürlüğüne saygı gösterirken, zaman zaman gazetecileri taciz ettiler, sindirdiler veya tutukladılar ya da haber yapmalarını başka şekilde engellediler. Sivil toplum kuruluşları, gazeteciler ve insan hakları savunucularına göre, Kıbrıslı Türk yetkililer, bazı gazetecilere Türkiye Cumhurbaşkanı veya Türk hükümetini eleştirmemelerini tavsiye ettiler. Bir sivil toplum kuruluşu, bazı gazetecilerin eleştirel görüşlerini ifade etmediklerini ve sessiz kalmayı tercih ettiklerini bildirdi."


Raporun içinde "Hükümette Yolsuzluk" konusunda ayrıca bunlar dendi:

"Çeşitli soruşturma ve kovuşturmalarla, kamu görevlileri ve özel kuruluşlara yardım ettiğinden şüphelenilen kişilere karşı önlemler alınıyor. Özellikle, sabıka geçmişi olan kişilerin vatandaşlık kazanmasını veya vatandaşlık kazanma yollarını kısaltmasını engellemek için tedbirler alınıyor. Mayıs ayında Kıbrıs Hükümeti, yerel uzmanların katılımından kaçındığı için, eski ve görevdeki yüksek rütbeli Kıbrıs Hükümeti yetkililerini içeren bir soruşturmaya yardımcı olması için iki İngiliz yolsuzluk uzmanı tuttu. Araştırmacı gazeteci Makarios Drousiotis, hükümetteki yolsuzluğu ortaya çıkaran bir dizi kitap yayınladıktan sonra, Kıbrıs Cumhuriyeti yetkililerinin iletişimini izlediğini ve tehdit edici taktikler kullandığını bildirdi. Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen bölgede, gözlemciler yolsuzluk, kayırmacılık ve şeffaflık eksikliğinin ciddi sorunlar olduğunu belirtiyor. Göç Merkezi ve İnsan Hakları Araştırmaları, yolsuzluğun Kıbrıs Türk toplumunun en büyük sorunu olduğunu ortaya koyan bir anket sonucunu yayınladı. Adaletsizlik, particilik, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları da bu sorunlar arasında yer alıyor." gibi yorumlar yapıldı.

Raporun tamamamı:
https://www.state.gov/wp-content/uploads/2024/02/528267_CYPRUS-2023-HUMAN-RIGHTS-REPORT.pdf