Sınırdan Geriye Ne Kaldı?

Lübnan sınırı çatışmalar nedeniyle 'hayalet şehre' döndü.

Sınırdan Geriye Ne Kaldı?

Lübnan sınırında hayalet kasabaya dönen şehirler

Lübnan sınırında yaşanan gerilim ve çatışmalar, en az 70 kişinin ölümüne neden oldu ve bazı kasabaları hayalet şehirlerine dönüştürdü. Birleşmiş Milletler güçleri eşliğinde kaydedilen görüntülerde, Lübnanlılar evlerinin yok olma riskini göze alarak göç etti. 

Birçok binadan geriye sadece yatak, toz ve taş parçaları kaldı. 

Yarine kasabasında bir Lübnanlı asker, binadan geriye kalan büyük bir krateri "havuz" olarak nitelendiriyor. Yarine, İsrail ve Lübnan arasında çok tehlikeli bir bölgede bulunuyor ve bir kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Sınır boyunca benzer manzaralar görülüyor, birçok bina tamamen yıkılmış durumda. Elma eş Şaab köyünde korunaklı bir villa, evden dökülen tozlarla çevrelenmiş durumda. Patlamaların etkisiyle çevredeki binaların pencereleri kırılmış.

90 bin kişi sınırdan göç etti. Villanın 75 yaşındaki sahibi Nedim Seyyah, ailesinin hedef alınmaması için geceleri ışıkları açık tuttuklarını söylüyor. 7 Ekim'de Hamas'ın düzenlediği saldırının ardından İsrail neredeyse her gün Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah güçlerini hedef alan saldırılar düzenliyor.

 Hizbullah, Hamas'a destek vermek için 8 Ekim'de İsrail'e yönelik füze atışı gerçekleştirmişti. Üç gazeteci, biri Reuters'tan ikisi de Al Mayadeen televizyon kanalından olmak üzere saldırılarda öldürüldü. Bu kurumlar ve Lübnan, gazetecilerin ölümünden İsrail'i sorumlu tuttu. İsrail ise gazetecileri hedef almadığını iddia ediyor.

Sınır boyunca aynı manzaraları görmek mümkün, birçok bina kratere dönmüş durumda.