Osman Amca "Sınırlandırma Doğru Değil"

Osman Amca "Sınırlandırma Doğru Değil"

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, yabancılara toprak satışı ile ilgili yaptığı açıklamada, mal satışının orantılandığında halkın gözünde büyüttüğü kadar olmadığını belirtti.

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, KKTC’nin yüz ölçümünün 56 milyon dönüm olduğunu, bugün yabancılara 10 bin civarında bir konutun satıldığını söyledi. Amca, bir dönüme en az iki dairenin yapıldığı varsayılırsa 5 bin dönüm kadar bir rakamdan bahsedildiğini ifade ederek, bunun 54 milyon dönümün içinde çok fazla olmadığına dikkat çekti

 

Amca, buradaki bu insanların KKTC’nin yasalarıyla yönetildiğini, bir ülkenin gelirinin olması ve para kazanması gerektiğini belirterek, yabancılara mal satışıyla ilgili sınırlandırma yapılmasının doğru olmadığını, ancak yapılması gerekenler olduğunu söyledi

 

Osman Amca, yabancılara satılan ve içine bina yapılan arazilerin Rum arazileri olduğunu söyleyerek, “belki de bu bir politikadır. Bir gün bunu nasıl isterlerse çözsünler anlayışı hakimdir belki de. Türk malları bir dönüm bile satılmadı” dedi. Amca, ülkenin lokomotif sektörü başında inşaat sektörünün gelmekte olduğunu ifade ederek, bu sektöre darbe vurmamak için çok ciddi bir çalışma yapılması gerektiğine vurgu yaptı

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, yabancılara toprak satışı ile ilgili yaptığı açıklamada, mal satışının orantılandığında halkın gözünde büyüttüğü kadar olmadığını belirterek, KKTC’nin yüz ölçümünün 56 milyon dönüm olduğunu, bugün yabancılara 10 bin civarında bir konutun satıldığını söyledi. Amca, bir dönüme en az iki dairenin yapıldığı varsayılırsa 5 bin dönüm kadar bir rakamdan bahsedildiğini ifade ederek, bunun 54 milyon dönümün içinde çok fazla olmadığına dikkat çekti. Amca, buradaki bu insanların da KKTC’nin yasalarıyla yönetildiğini belirterek, bir ülkenin gelirinin olması gerektiğini, para kazanması gerektiğini söyledi. Amca, yüksek öğrenimde bu gelişmelerin görüldüğünü, bir sıkıntının söz konusu olduğunu, turizmde de sıkıntıların olduğunu, ülkenin yükünü çekenin inşaat sektörü olduğunu kaydetti.

 

“Bu bir bilinçli politika mı yoksa rast gele mi?”

Amca, yabancılara mal satışıyla ilgili sınırlandırma yapılmasının doğru olmadığını belirterek, ancak yapılması gerekenler olduğunu söyledi. Amca, şöyle devam etti, “çok bina yaparak ucuz satmak yerine daha az akıllı binalar yapıp daha çok paraya satmak gerekir. Bu bir çözümdür. Ya da yüksek binalar yapmak ve yabancılara bunları satmak da bir çözümdür. Yani her yere yaymak yerine bunlar çözümdür. Bugün yabancıların bulunduğu alanlar aslında çok da sıkıntı yaratmaz. Bu mallar neden Gönyeli’de ya da Pınarbaşı’nda satılmıyor? Çünkü bunlar Türk yerleşim yerleridir. Bu bir bilinçli politika mı yoksa rast gele mi bilmiyorum.”

 

“Türk malları bir dönüm bile satılmadı”

Osman Amca, yabancılara satılan ve içine bina yapılan arazilerin Rum arazileri olduğunu söyleyerek, “belki de bu bir politikadır. Bir gün bunu nasıl isterlerse çözsünler anlayışı hakimdir belki de. Türk malları bir dönüm bile satılmadı” dedi. Amca, ülkenin lokomotif sektörü başında inşaat sektörünün gelmekte olduğunu ifade ederek, bu sektöre darbe vurmamak için çok ciddi bir çalışma yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

 

“Giriş çıkışlar ciddi şekilde denetlenmeli. Neden geldiniz diye sorulmalı”

Amca, yabancıların ülkede artması konusunun tüm dünya ülkeleri için geçerli olduğunu söyleyerek, “bugün Fransa’ya gidersiniz, İngiltere’ye gidersiniz, bir bakarsınız ki insanların renkleri bile farklı olmuş” diye konuştu. Osman Amca, insanların rahat yaşayabildikleri yerlere akın eder durumda olduğunu söyleyerek, dünyanın nüfusunun değişmekte olduğunu kaydetti. Amca, her yerde bir değişimin söz konusu olduğunu söyleyerek, “bunu ne kadar az tutarsak o kadar iyi ama benim ülkeme gelemezsin diyemezsiniz” diye konuştu. Amca, “Çalışmak için geleni, turist olarak geleni belirleyeceksiniz. Giriş çıkışları ciddi şekilde denetleyeceksiniz. Neden geldiniz diye soracaksınız. Turist olanın cebinde kaç para var bakılmalı” şeklinde konuştu.

 

“Sosyal konut projesinde çalışmalar sona yaklaşıldı”

Osman Amca, yakın zamanda inşaatına başlanacak olan, müteahhitler birliğinin kooperatifi aracılığıyla yerli iş gücü ile yapılacak sosyal konut projesine de değinerek, çalışmaların sonuna yaklaşıldığını söyledi. Amca, ödemenin uzun süreye bölüneceğini, bunun çok güzel bir girişim olduğunu kaydetti. Osman Amca, yerli iş gücünün kullanılacak olmasının ise ülkeye ayrı bir artı olduğunu ifade ederek, projeye çok yakın zamanda başlanılacağını söyledi.