KIBRIS, AB'DE HASTANE KAYNAKLI ENFEKSİYONLARDA ZİRVEDE

KIBRIS, AB'DE HASTANE KAYNAKLI ENFEKSİYONLARDA ZİRVEDE
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin (ECDC) yayımladığı bir rapora göre, Kıbrıs, Avrupa Birliği'nde hastane kaynaklı enfeksiyonların en yüksek oranına sahip ülke olarak belirlendi. Raporda, Kıbrıs'ta hastanede tedavi gören hastaların yüzde 13,8'inin en az bir sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyon kaptığı belirtildi. Bu oran, Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesi ve Avrupa Ekonomik Alanı'ndaki dört üyenin ortalama enfeksiyon oranının (yüzde 6,8) iki katından fazla.
Hastane kaynaklı enfeksiyon oranlarında Kıbrıs'tan sonra ikinci sırayı Yunanistan alırken, yüzde 12,2'lik bir oranla listede yer aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 11,6 ile Portekiz yer aldı. Buna karşılık, Letonya hastane kaynaklı enfeksiyonların en düşük oranına sahip ülke olarak yüzde 3 ile listede en altta yer aldı. İkinci ve üçüncü en düşük oranlar ise sırasıyla yüzde 3,1 ile Romanya ve yüzde 3,7 ile Bulgaristan oldu.
Rapora göre, Kıbrıs, aynı zamanda Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı ülkeleri arasında en yüksek antimikrobiyal kullanım oranına sahip. Ülkedeki hastaların yüzde 56,5'inin hastane tedavisi sırasında bir tür antimikrobiyal ilaç kullandığı belirtildi. Yunanistan, yüzde 55,3'lük oranla antimikrobiyal kullanımda ikinci sırada yer alırken, Bulgaristan üçüncü sırada yüzde 47,9 ile yer aldı. Antimikrobiyal kullanımda en düşük orana sahip ülke ise yüzde 20,8 ile Macaristan oldu. Fransa yüzde 22,7 ile ikinci, Almanya ise yüzde 26,2 ile üçüncü en düşük oranı yakaladı.