CTP ve bağımsız vekiller, Türkiye’ye alınmayan KKTC vatandaşları için öneri sundu

CTP ve bağımsız vekiller, Türkiye’ye alınmayan KKTC vatandaşları için öneri sundu

Ana muhalafet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve iki bağımsız milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti’ne girişlerine izin verilmeyen bazı KKTC vatandaşlarının durumunu incelemek için bir Meclis Araştırma Komitesi kurulması için öneri sundu.

Öneride bu kişilerin Türkiye’ye girişlerinin engellenmesinin KKTC’de endişeye ve huzursuzluğa neden olduğunu ifade edildi. Engellenen kişilerin Türkiye’deki konsolosluklara başvurma tavsiyesine rağmen, Lefkoşa’daki Türkiye Büyükelçiliği’nin hiçbir başvuruya yanıt vermediği belirtildi. Bazı yasaklanan KKTC vatandaşlarının Türkiye’deki yargı yoluna başvurduğu da vurgulandı.

Meclis’te okunan öneride, “Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında son üç yılda yaşanan birtakım gelişmeler kaygı vericidir,” ifadelerine yer verildi. Araştırma Komitesi’nin oluşturulması ve uygulamanın nedenlerinin araştırılması, etkilenen vatandaşların ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve uygulamanın sonlandırılması için gerekli çalışmaların yapılması çağrısı yapıldı.

Araştırma Komitesi kurulmasını öneren milletvekilleri, yürütmenin bugüne kadar bu konunun çözümüne yönelik herhangi bir girişimde bulunmadığını belirterek, KKTC vatandaşlarının Türkiye’ye girip giremeyeceği konusunda endişe yaşadığını ifade etti. Bu noktada Cumhuriyet Meclisi’ne sorumluluk düştüğünü belirten vekiller, İşbirliği Protokolü’nün gerekliliklerini yerine getirme çağrısında bulundu.