İran'da 14'üncü dönem cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunda, reformist Tebriz Milletvekili Mesud Pezeşkiyan zaferini ilan etti. İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, gece yarısından sonra sandıkların açılmasının ardından 16 milyon 546 bin 660 oyun sayıldığını duyurdu.

Başkanlık yarışında rota Helene Kasırgası'nın etkilediği eyaletler Başkanlık yarışında rota Helene Kasırgası'nın etkilediği eyaletler

Açıklanan sonuçlara göre, Pezeşkiyan 8 milyon 694 bin 743 oy alarak yüzde 52,5 ile seçimi önde tamamladı. Muhafazakar rakibi Said Celili ise 7 milyon 535 bin 557 oyla yüzde 45,5 oranında kaldı.

Bu sonuçlarla birlikte, Pezeşkiyan 45 yıl aradan sonra İran'da seçilen ilk Türk kökenli cumhurbaşkanı oldu. İran'daki seçimde 30 milyondan fazla oy kullanıldığı belirtilirken, bu zafer reformist politikalar için önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Mesud Pezeşkiyan, seçimi kazandıktan sonra yaptığı ilk açıklamada, "Birlik ve beraberlik içinde daha güçlü bir İran için çalışacağız" dedi. Bu tarihi zafer, İran'ın siyasi sahnesinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülüyor.