Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Onur Olguner yazılı açıklamasında Türkiye’nin Bolu ilinde  yaşanan yangın felaketinin tedbirsizlik ve önlem eksikliklerinin acı sonuçlarını bir kez daha ortaya koyduğuna dikkat çekti ve yangın güvenliğiyle ilgili düzenlemelerin hayati önem taşıdığını belirtti.

Olguner, 2017 yılında Kıbrıs Türk Mimar Mühendisler Odası Birliği (KTMMOB) çatısı altında oluşturulan komisyonun, ilgili tüm meslek odalarının ve paydaşların katılımıyla kapsamlı bir yangın yönetmeliği hazırladığını belirtti.

Acıların yaşanması mı bekleniyor?

Bu yönetmeliğin mimari, makine, elektrik ve kimya mühendisliği gibi disiplinlerin uzmanlıklarıyla desteklenerek titizlikle hazırlandığını dile getiren Olguner, tüzüğün itfaiye, sivil savunma ve şehir planlama gibi devlet kurumlarının görüşleri alınarak 2018 yılında Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu kaydetti.

Hükümet değişiklikleri ve yaşanan gecikmeler nedeniyle tüzüğün hâlâ onaylanmadığını ifade eden Olguner, gecikmenin, toplumu büyük risklere maruz bıraktığını belirtti.

 Olguner, "Halkın güvenliğini sağlamak adına Yangın Yönetmeliği Tüzüğü bir an önce KKTC Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmalı ve uygulamaya konulmalıdır.  Umuyoruz KKTC Bakanlar Kurulu çağrımıza kulak vererek bu tüzüğü hayata geçirecektir.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Hükümetin görevden alma ve atamaları yayımlandı Hükümetin görevden alma ve atamaları yayımlandı

Kimler göz yumuyor?

Daha önce yaptığımız haberlerimizde de belirttiğimiz üzere inşaat firmalarının yaptıkları binalarda yangın tahliye yönetmeliğine uygun tahliye merdivenleri bulunmadığı gözlemlenmektedir. Bakanlar Kurulu hazırlanan ve 2018 yılında sunulan yönetmeliği neden halen onaylamıyor?  İnşaat firmalarının müteahitleri kimleri nemalayarak  konutlarda yapılması gereken yangın tahliye merdivenlerini yapmıyor? Prosedürlerde bulunan ama binalarda bulunmayan yangın tahliyeleri nerede? Bolu'da yaşanan facia gibi bir durumun yaşanması mı bekleniyor?