Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin inşasına dair yapılan açıklamaların kamuoyunda bir “müjde” olarak sunulmasına karşın, veriler ışığında ciddi soru işaretleri taşıdığına dikkat çekti. KTTB, yapılacak hastanenin gerçek bir devlet hastanesi modeliyle yapılandırılması ve sürecin bilimsel, şeffaf ve halk sağlığını önceleyen bir anlayışla yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

“YATAK SAYISI ARTMADI, AZALDI”
Açıklamalarda yeni hastanenin ilk etabının 320 yatak kapasitesine sahip olacağı, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin ise tadilat sonrası 456 yatak kapasitesiyle hizmet vereceği bilgisi paylaşıldı. Ancak KKTC İstatistik Kurumu verilerine göre, Lefkoşa’daki kamusal yatak kapasitesi halihazırda 825. Bu durumda, yapılacak yatırımların toplam yatak sayısını artırmak yerine azaltabileceği uyarısında bulunan KTTB, durumu şöyle değerlendirdi:

Meclis önünde eylem ateşi yakıldı Meclis önünde eylem ateşi yakıldı

“Bu tablo bizlere, ya ciddi bir plansızlıkla karşı karşıya olduğumuzu ya da kamusal sağlık hizmetlerinin geri plana itilerek, sağlığın özelleştirileceğini düşündürmektedir.”

“TADİLAT VE İNŞA SÜRECİ AYNI ANDA: PEKİ HİZMET NASIL SÜRECEK?”
KTTB, Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin tadilat sürecinin yeni hastane inşası ile eşzamanlı olarak başlamasının planlandığını hatırlatarak, bu süreçte kamusal sağlık hizmetlerinin nasıl sürdürüleceğine dair herhangi bir netlik olmadığını ifade etti ve şöyle devam etti:

“Geçici hizmet planlamaları nasıl yapılacak? Halkın sağlık hizmetlerine erişimi nasıl güvence altına alınacak? Bunlar yanıt bekleyen temel sorulardır.”

“NÜFUS VE PLANLAMA GERÇEKÇİ Mİ?”
OECD standartlarına göre, her 10.000 kişi için 42 yatak önerilirken, ülkenin gelecek 10 yıllık projeksiyonunda nüfusun 700.000 olacağı varsayımıyla kamuda sadece 1.850 yatak hedefleniyor. Oysa mevcut nüfusun 1 milyonu aştığı gerçeğine dikkat çeken KTTB, bu planlamanın baştan hatalı olduğunu ve kamudaki eksik kapasitenin özel sektör eliyle kapatılmak istendiğini savundu.
Açıklamada, “Bu da sağlığın adım adım özelleştirileceğinin açık ilanıdır” denildi.

“FİNANSMAN MODELİ NEREDE?”
Yatak kapasitesine dair çarpıcı detayların yanı sıra, bu yatırımların finansman modelinin de kamuoyuna açıklanmadığını belirten Tabipler Birliği, bu belirsizliğin şeffaflıkla bağdaşmadığını kaydetti.

“SAĞLIK POLİTİKALARI GÜNDELİK KARARLARLA YÜRÜTÜLEMEZ”
KTTB, sağlık politikalarının günübirlik ve popülist kararlarla değil, bilimsel temellere dayanan uzun vadeli ve sürdürülebilir planlamalarla oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, adaya özgü koşulların göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti.

“SAĞLIK BAKANI PLANLAMALI, SAĞLIK BAKANI DUYURMALI”
Son olarak açıklamada, ülkedeki sağlık yatırımlarının KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından planlanması ve duyurulması gerektiği hatırlatıldı.
“Bu memleket de, sağlığı da bizim.” ifadeleriyle açıklamasını sonlandıran KTTB, kamuoyunu sağlıkta olup biteni yakından takip etmeye çağırdı.