İklim değişikliği sonucu sayısı ve şiddeti artan aşırı hava olaylarının son örneklerinden biri geçen eylülde Fas'ta yaşandı.Ülkenin güneyinde Sahra Çölü'nün başladığı ve yıllık yağış ortalaması 250 milimetre olan bölge, yalnızca 24 saatte 100 milimetreden fazla yağış aldı. Aşırı yağışlar sonrası sel, Sahra Çölü'nde küçük göller oluşturdu.

Bir diğeri de temmuzda Antarktika'da görüldü. Kışın yaşandığı kıtada sıcak hava dalgaları meydana geldi ve normalin 10 derece üzerinde hava sıcaklıkları kaydedildi.

Arkeoloji Dünyası'nın Kalbi Şanlıurfa'da Atacak Arkeoloji Dünyası'nın Kalbi Şanlıurfa'da Atacak

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Şefi Adil Tek "Normalde biz yerde ısı kaynağı oluşturmasak güneşten gelen ısıyla birlikte iklim sistemi normal rutininde devam edecek ancak bizim oluşturduğumuz ısı ve atmosfere saldığımız karbondioksit, soğumayı sınırlayarak iklim değişikliğinin meydana gelmesine neden oluyor" dedi

"Sıcak havanın buzullarda erimelere ve Sibirya'nın Antarktika'ya yakın bölümlerinde ağaçlanmaya varan yeşil alanların oluşmasına yol açtığına dikkati çeken Tek, "Antarktika ve Sahra Çölü'ne uzun vadeli etkilerinin uzun süreli takip edilmesi gerekiyor. Bizim de ülke olarak stratejik planlarımızı buna göre yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Araştırmacısı Dr. Tufan Turp da iklim değişikliğinin etkisini şöyle değerlendirdi:

"Antarktika son derece kurak bir bölgedir, aslında dünyanın en büyük soğuk çölü kabul edilir. Yağışın büyük kısmı kar şeklinde düşer ancak Antarktika’nın soğuk ve kuru havası nedeniyle bu kar çok nadiren erir. Son zamanlarda iklim değişikliği ile birlikte burada da aşırı sıcaklıklar ve buna bağlı olarak kar kütlesinde azalma gözlemleniyor. Dünya ısınmaya devam ettikçe Antarktika'nın da ısınacağı ve yeşillenme sürecinin hızlanacağı öngörülüyor."