Bilim insanları, AnWj antijeninin MAL proteiniyle bağlantılı olduğunu ve MAL adı verilen nadir görülen yeni bir kan grubu sistemi tanımladıklarını açıkladı. Bu açıklama aynı zamanda AnWj antijeni hakkında 50 yıllık bir gizemin çözüldüğünün de açıklaması anlamına geliyor. Bu yeni kan grubunun keşfi ile nadir görülen hastalar için bakımın iyileştirilmesi ve uyumlu kan bağışçıları bulmaya yardımcı olmasının önünün açılmasını hedefliyor.

MAL Kan Grubu Nedir?

MAL Kan Grubu, Miyelin ve Lenfosit Protein (Myelin and Lymphocyte protein) anlamına gelir.

Yeni COVID-19 Aşısı Çıktı: Hemen Yaptırmalı Mı? Yeni COVID-19 Aşısı Çıktı: Hemen Yaptırmalı Mı?

MAL Kan Grubu, miyelin ve lenfosit proteinlerinde bulunan AnWj antijenini içeren, tanınan kan grupları arasındaki 47. kan grubudur. AnWj antijeni hakkında 50 yıllık bir gizemin keşfi olarak tanımlanan yeni kan grubudur.

Yapılan araştırmalar ve bulgularla, MAL kan grubundan yoksun nadir hastaların tanımlanmasına ve tedavisine olanak sağlayacağı düşünülüyor.

MAL Kan Grubu'nun Önemi Nedir?

MAL Kan Grubu nadir görülen bir kan grubu sistemidir ve miyelin ve lenfosit proteinlerinde bulunur. Genetik test geliştirilerek ilk kez kandaki bu antijeni eksik olan hastaların tespit edilmesiyle ortaya çıkarılan kan grubu ile birlikte nadir hastalıklara yakalanan kişilerin tanı ve tedavisinin kolaylaştıracaktır.

Araştırma ekibi, AnWj'nin Mal proteini üzerinde taşındığını belirledi. İnsanların %99,9'undan fazlası AnWj-pozitif olup, bu bireylerin kırmızı kan hücrelerinde tam uzunlukta Mal proteini eksprese ettiği, AnWj-negatif bireylerin hücrelerinde ise bu proteinin bulunmadığı gösterilmiştir. Ekip, kalıtsal AnWj-negatif fenotiple ilişkili MAL geninde homozigot anomalileri tanımlamıştır. AnWj antijeninin negatif olmasının en yaygın nedeni, hematolojik bir bozukluk ya da bazı kanser türlerinin varlığıdır. 

AnWj-negatif kişiler, AnWj-pozitif kan aldıklarında transfüzyon reaksiyonu yaşayabilirler. Bu araştırma, bu nadir bireyleri tespit etmek ve transfüzyona bağlı komplikasyon riskini azaltmak için yeni genotipleme testlerinin geliştirilmesine olanak tanımaktadır.