Güneş kremi kullanımı güneşin birçok zararlı ışınından korurken, yanlış kullanımı başka sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Yazın gelmesi ve yüksek sıcaklıklar, dünya genelinde milyonlarca kişinin ilgi gösterdiği bir aktiviteyi beraberinde getiriyor: güneşlenme. Ancak bu aktivite, güneş kremi kullanılmadığında bazı riskleri beraberinde getiriyor. Uzmanlar, güneş kreminin yalnızca yazın değil, kış aylarında da kullanılmasını öneriyor. Çünkü güneşin yaydığı ultraviyole radyasyon cilt için ciddi zararlar doğurabileceğinden güneş kreminin düzenli olarak kullanılması tavsiye ediliyor.

Geçen yılın güneş kremini kullanabilir miyiz? Güneş kremleri gibi tüm ürünlerin de bir son kullanma tarihi vardır. Bu tarihlerle ilgili iki durum söz konusudur: biri ürün açılmamışsa geçerli olan tarih, diğeri ise ürün açıldıktan sonra kullanım süresini belirten tarihtir. Genellikle hatırlanması gereken ikincisi için genellikle bu süre altı aydır, yani güneş kremi açıldıktan sonra altı ay boyunca kullanılabilir. Bu nedenle, bir güneş kremi “bir yıldan diğerine geçerli değildir” diyor Galeano. Bunun nedeninin ürünün oksitlenmesi, bozulması olduğunu söyleyen Galeano, kremlerin arabada unutulup yüksek sıcaklıklara maruz kaldığını da söylüyor. Tüm bunlar “mikrobik bulaşma” ortaya çıkabileceği ve cildimizi etkileyebileceği anlamına gelir, bu yüzden geçen yılın kremini unutmalı ve atmalıyız.

Bu yaz, Avrupa genelinde yüksek sıcaklıklar etkisini gösteriyor. Özellikle İtalya gibi ülkeler şimdiden sıcak hava dalgasıyla mücadele ediyor. Güneş radyasyonuna aşırı maruz kalmak cilt kanseri gibi hastalıklara yol açabileceğinden güneş kreminin etkin kullanımı büyük bir önem arz ediyor.