Bayrou'nun, ülkenin güneyindeki Notre-Dame'de Betharram isimli özel okuldaki çocuklara cinsel istismarda bulunulduğu suçlamalarından 1990'lı yıllarda haberdar olduğu iddiası tartışılıyor.
Mediapart adlı internet sitesinin, bu ay yayımladığı haberde, 1993-1997 yıllarında eğitim bakanı görevini üstlenen Bayrou'nun, özel okuldaki çocukların cinsel istismara ve fiziksel şiddete uğradığı iddialarından 1990'lı yıllarda haberdar olduğunu ileri sürdü.
Muhalefet kanadından gelen sorular üzerine Bayrou, 11 Şubat'ta Mecliste yaptığı konuşmada, eğitim bakanıyken bu okulla ilgili herhangi bir şiddet veya cinsel istismar suçlamasıyla ilgili bilgilendirilmediğini savundu.
Bayrou, ayrıca Mediapart sitesi hakkında kendisine iftira attığı gerekçesiyle şikayetçi olacağını duyurdu.
Mediapart sitesi, söz konusu okuldaki şiddet olaylarına ilişkin bir failin ilk kez 1996'da mahkum olduğunu belirterek, o tarihte hala eğitim bakanı olarak görev yapan Bayrou'yu yalan söylemekle itham etti.
Bayrou'ya istifa çağrısı
Aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi, Mediapart'ın iddiaları üzerine Başbakan'ın istifa etmesini istedi.
LFI Grup Başkanvekili Mathilde Panot, dün X hesabından yaptığı paylaşımla, çocuklara yönelik kötü muamele ve cinsel istismar iddialarını adalete bildirmediği gerekçesiyle Bayrou hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.
Bayrou'nun bugün bu özel okulla ilgili şikayetçi olanların kurduğu dernek üyeleriyle Pau kasabasında bir araya gelmesi bekleniyor.
Tüm bu iddialar, yaklaşık 2 ay önce başbakan olarak atanan ve halihazırda Mecliste çoğunluğu bulunmayan Bayrou'nun hükümetini zayıflatabilir.
112 eski öğrencinin şikayeti üzerine Pau Savcılığı, geçen yıl, okulda 1960-2011 yıllarında yaşandığı iddia edilen cinsel istismarla ilgili soruşturma başlatmıştı.
Medya kuruluşuna dava açacağını açıkladı
François Bayrou, çocuklarının gittiği bir okuldaki cinsel istismarı örtbas ettiği yönündeki suçlamaları reddederek, haberin arkasındaki medya kuruluşuna iftira davası açacağını açıkladı.
Fransa Başbakanı François Bayrou, 1990'ların sonunda bir öğrenciye tecavüz etmekle suçlanan bir rahibi savunmak için yalan söylediğini iddia eden bir soruşturmayı yayınladığı için Fransız yayın organı Mediapart'a dava açmayı planlıyor.
İddia edilen olayın, Fransa'nın güneyindeki Pyrenees-Atlantiques bölgesindeki Lourdes yakınlarında bulunan ve şiddet, cinsel saldırı ve tecavüzle ilgili yaklaşık yüz şikayetle karşı karşıya olan Notre-Dame de Betharram dini okulunda meydana geldiği söyleniyor.
Şikayetler 1970'ler ile 1990'lar arasında meydana gelen olaylarla ilgili olup, Pau savcısı bir yıldan uzun bir süre önce soruşturma başlatmıştı.
Mediapart ayrıca Bayrou'nun kendi çocuklarının Notre-Dame de Betharram'a gittiğini ve eşinin de bu kurumda dersler verdiğini aktardı.
Salı günü Fransa Ulusal Meclisi'nde hükümete yöneltilen sorular sırasında Başbakan Bayrou, milletvekillerine "her şeyin yanlış olduğunu ve iftira şikayetinde bulunulacağını" ifade etti.
Aşırı sol parti Boyun Eğmeyen Fransa'dan (LFI) milletvekili Paul Vannier, Bayrou'ya "Pedofili şiddetinin kurbanı olan Notre-Dame de Betharram öğrencilerini neden korumadınız?" diye sordu.
Paul Vannier, "Her zaman hiçbir şey bilmediğinizi, hiçbir şey görmediğinizi ve duymadığınızı iddia ettiniz. Mediapart, Le Monde ve yerel basın tarafından yeniden oluşturulan kronoloji sizinle tamamen çelişiyor," diye konuştu.
Bu hikayeyi, bir karalama girişiminin bir parçası olarak değerlendiren Başbakan Bayrou ise, "Bu cinsel şiddetten hiçbir zaman haberdar olmadım. Bu yöntem artık Fransızlar tarafından çok iyi biliniyor. Bunu defalarca gördüler, biri sorumluluk mevkiine gelir gelmez skandallar icat ediliyor," sözlerini dile getirdi.
Bayrou, Notre-Dame de Betharram'a yönelik ilk şikayetin 1993-1997 yılları arasında yürüttüğü eğitim bakanlığı görevinden ayrılmasından birkaç ay sonra yapıldığını söyledi.
Ancak Mediapart'ın haberine göre, okuldaki bir yöneticinin fiziksel şiddet uyguladığına dair şikayetler aslında 1996 yılında, Bayrou henüz hükümette görev yaparken yapılmıştı.
Bayrou geçtiğimiz mart ayında Fransız Le Parisien gazetesine verdiği demeçte, "25 yıl önce yatılı okulda tokat atıldığına dair söylentiler olduğunu" söylemiş, ancak "herhangi bir cinsel şiddet olduğunu hiç duymadığını" savunmuştu.