Yüksek sıcaklıklarla birlikte artan ter miktarı pek çok kişi için rahatsız edici bir hal alıyor. Ancak bazıları için, yaz-kış demeden sürekli terlemek, hiperhidroziye işaret ediyor olabilir. Dermatoloji uzmanları, normal terlemenin vücudun doğal bir tepkisi olduğunu ancak hiperhidroziye bağlı terlemenin normalin çok ötesine geçtiğini vurguluyor.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Baran Cayhan, “Hiperhidrozi, kişinin normalden çok daha fazla terlemesine neden olan bir sağlık durumu. Vücudun soğuması ve sıcaklığını dengelemesi için terleme doğaldır ancak hiperhidrozi olan kişilerde terleme miktarı fizyolojik ihtiyacın ötesine geçer. Günlük hayatı olumsuz etkilemeye başlar” dedi.

Hiperhidrozi ile normal terleme arasındaki farklara da değinen Dr. Cayhan, “Normal terleme, vücudun ısısını düzenlemek ve serin kalmak için gereken doğal bir süreçtir. Hiperhidrozi ise bu sürecin normalden çok daha fazla olmasıdır. Hiperhidrozi belirtileri arasında; giyilen kıyafetlerin sürekli ıslanması, ellerin veya ayakların aşırı nemli olması, sosyal ve profesyonel durumlarda terleme nedeniyle sıkıntı yaşanması (tokalaşma, elektronik alet kullanımı, evrak/not yazımı gibi), terleme nedeniyle cilt enfeksiyonlarına yatkınlık (mantar, pişik vs) ve terlemenin ruh sağlığını olumsuz etkilemesi (örneğin anksiyete ve sosyal fobi) sayılabilir” ifadelerini kullandı. Terlemeyi kontrol altına alabilecek sistemik ilaçların da bulunduğunu söyleyen Dr. Cayhan, “Antikolinerjik gruptaki ilaçlar, ter bezlerinin sinirsel uyarılmasını azaltarak terlemeyi azaltır. Ancak bu ilaçlar ağız kuruluğu, bulanık görme ve kabızlık gibi yan etkilere neden olabilir. Bu sebeple seçili hastalarda yakın takip ile kullanılır” ifadelerini kullandı.