Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık’ta yaptığı sıkıyönetim ilanının “idari bir eylem” olduğunu savundu ve bu nedenle azledilmesi veya yargılanması durumunda buna karşı koyacağını belirtti. Yoon, sıkıyönetimin ayaklanma girişimi olarak değerlendirilemeyeceğini, dolayısıyla soruşturulamayacağını ifade etti. Muhalefetin hükümetin işleyişini engellemesi nedeniyle sıkıyönetim ilan etme yetkisini kullandığını belirten Yoon, bu eylemi “yüksek düzeyde hesaplanmış bir siyasi adım” olarak tanımladı.

Yoon, sıkıyönetim ilanının amacı olarak ülkeyi korumayı ve devlet işlerini normale döndürmeyi gösterdi. Ayrıca, muhalefetin ve suç gruplarının ülkenin geleceğini tehdit etmesini engellemek için mücadele edeceğini söyledi.

Devlet Başkanı Yoon, 3 Aralık gece saatlerinde televizyon kanalında yaptığı konuşmada, “muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğu” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etti. Ancak, Ulusal Meclis’in kararı kaldırması ve Bakanlar Kurulu’nun onayı ile bu karar geri alındı.

Yoon, sıkıyönetimin Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal düzeni korumayı amaçladığını vurguladı. Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, orduyu teyakkuzda tutarak “sıkıyönetim birlikleri” olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclis’e girmesini sağladı.

Ulusal Meclis’te yapılan acil oturumda sıkıyönetimin kaldırılmasına dair önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilerek, sıkıyönetim hükümsüz hale geldi. Bunun üzerine Yoon, Bakanlar Kurulu’nu toplayarak sıkıyönetimi sona erdirdiğini açıkladı.

Biden: ABD, Suriye’nin Geçiş Sürecine Destek Verecek Biden: ABD, Suriye’nin Geçiş Sürecine Destek Verecek

Seul Yüksek Savcılığı, Yoon hakkında “vatana ihanet”, “silahlı kalkışmaya teşebbüs” ve “görevi kötüye kullanma” şüphesiyle soruşturma başlattı ve yurt dışı seyahat yasağı getirdi. 10 Aralık’ta ise Ulusal Meclis, Yoon ve 7 diğer kişi hakkında “derhal gözaltına alınmaları” yönünde karar tasarısını kabul etti.