Kopya Çekme Girişimi ve Tutuklama

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) yapay zeka kullanarak kopya çektiği tespit edilen bir aday, 2 yıl süreyle hiçbir sınava giremeyecek.

Isparta Emniyet Müdürlüğü ekipleri, hafta sonunda yapılan TYT'de bir adayın üzerinde elektronik düzenek buldu. İnternet sağlayıcı ve düğme kamera ile soruları yapay zekaya çözdürdüğü belirlenen aday M.E.E., sınavın ardından tutuklandı.

6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Hizmetleri Hakkında Kanun gereğince adayın sınavı geçersiz sayıldı ve 2 yıl boyunca ÖSYM'nin yaptığı hiçbir sınava katılamayacak.

Yasa ve Önlemler

ÖSYM, sınavlarda kopya çeken veya teşebbüs eden adaylara karşı sıkı önlemler alıyor. Sınav sırasında veya sonrasında yapılan incelemeler sonucunda tespit edilen kopya çekme girişimleri cezalandırılıyor.

Sakarya'da Makarna Fabrikasındaki Patlamaya İlişkin 6 Şüpheli Gözaltında Sakarya'da Makarna Fabrikasındaki Patlamaya İlişkin 6 Şüpheli Gözaltında

Sınav binalarında yapılan kontroller, kamera kayıtları ve sınav görevlilerinin tutanakları, olası kopya girişimlerini engellemek için kullanılıyor. Isparta'da yakalanan M.E.E., ifadesinde tıp fakültesini kazanmak için bu yönteme başvurduğunu söyledi.

Ancak, kopya çektiği için pişman olduğunu belirtti. Şüphelinin, yurtdışından aldığı cihazı yurtta test ettiği ve bu cihazla sınava girdiği belirlendi. M.E.E'nin arkadaşlarının ifadesine göre, sınava girmeden önce cihazı sorunsuz bir şekilde çalıştırmıştı.