"İhtiyaçları karşılayacak bir yatırım hayata geçiriliyor”

Yeni binaların inşa edileceği bölgenin, Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi, millet bahçesi ve diğer kamu binalarıyla birlikte KKTC’nin kalbinin attığı bir alan haline geleceğini ifade eden Yılmaz, uzun yıllardır geçici çözümlerle sürdürülen idari ve yargı hizmetlerinin artık yetersiz kaldığını belirtti. Yılmaz, “Artan yargı ihtiyacı ve dijitalleşen süreçler, yeni ve bütüncül bir yargı merkezini zorunlu hale getirmiştir. Bu ihtiyaçları karşılayacak bir yatırım hayata geçiriliyor” ifadelerini kullandı.

“Yargı mensuplarına çağın gereklerine uygun bir yapı”

Toplam 6.500 metrekarelik alanda inşa edilecek Yüksek Mahkeme binasında Anayasa Mahkemesi salonları, duruşma salonları, yargıç ve raportör ofisleri, arşiv birimleri ve tören salonu yer alacak. Yılmaz, bu yapının, yargı mensuplarına daha düzenli, güvenli ve etkili bir çalışma ortamı sağlayacağını vurguladı. Yeni bina sayesinde adalet hizmetlerine erişim kolaylaşacak, karar alma süreçleri hızlanacak.

“Millet Kütüphanesi bilgiye erişimi kolaylaştıracak”

Tören kapsamında temeli atılan bir diğer yapı olan Millet Kütüphanesi’nin 3.600 metrekarelik bir alanda yükseltileceğini söyleyen Yılmaz, kütüphanenin sadece kitapların sıralandığı bir yer olmayacağını; okuma salonları, grup çalışma alanları, çocuklara özel bölümleri ve zengin arşiviyle bilgiye erişimi daha da kolaylaştıracağını dile getirdi.

“Kurumsal yapılar, devlet ciddiyetini yansıtır”

Güçlü bir devlet yapısının, sağlıklı bir ekonomi, eğitim ve sağlık sistemi kadar önemli olduğunu belirten Yılmaz, “Devletin kurumsal itibarı sadece insan kaynağıyla değil, aynı zamanda işleyen bir kurumsal yapı ve bu yapıyı destekleyen nitelikli altyapıyla doğrudan ilişkilidir,” dedi.

Yeni yapılanmaların sadece fiziki yapılar olmadığını vurgulayan Yılmaz, “Bu yapılar aynı zamanda devletin vizyonunu ve halka bakışını yansıtır. Ancak fiziki altyapı kadar önemli olan, bu yapıları nitelikli personel, güçlü mevzuat ve dijital süreçlerle desteklemektir,” dedi.

MANŞET MANŞET

“KKTC’ye stratejik yatırımlar sürüyor”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, temeli atılan Yüksek Mahkeme binasının sadece adalet sistemine değil, KKTC’nin kurumsal altyapısına da stratejik katkı sunacağını belirtti. Ayrıca, yakın zamanda lansmanı yapılacak Lefkoşa Devlet Hastanesi ile sağlık alanında da önemli bir adım atılacağını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde KKTC Başbakanı ile imzalanan Ekonomik ve Mali İş Birliği Protokolü kapsamında, 21 milyar TL’ye varan destekle bu projelerin hayata geçirileceğini açıklayan Yılmaz, “Bu projeler, Türkiye ile KKTC arasındaki planlı, programlı ve sürdürülebilir işbirliğinin ürünüdür” diye konuştu.

“İki devletli çözüm, gerçekçi bir zemindir”

Konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Yılmaz, 17-18 Mart’ta Cenevre’de düzenlenen BM gözetimindeki toplantının ardından adada işbirliği geliştirilmesi yönündeki çabaları desteklediklerini belirtti. Yılmaz, “Adadaki iki devlet arasında ortak çalışma kültürünün gelişmesi hem halkların hayatını kolaylaştıracak hem de adanın geleceği açısından fayda sağlayacaktır. KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın ortaya koyduğu iki devletli çözüm vizyonunu destekliyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler raportörünün de geçmiş parametrelerle çözüm zemini kalmadığını raporladığını hatırlatan Yılmaz, Türkiye’nin ve KKTC’nin hiçbir zaman diyalogdan kaçan taraf olmadığını, tüm görüşmelere açık olduğunu vurguladı.

“Türkiye, KKTC’nin yanında olmaya devam edecek”

Türkiye’nin 1571’den bu yana Kıbrıs adasının asli unsuru olan Türk halkının yanında olduğunu belirten Yılmaz, bu tarihi duruşun gelecekte de süreceğini söyledi. “Bugün temelini attığımız bu değerli yapılar, Türkiye’nin KKTC’ye olan kararlılığının somut ifadesidir. KKTC’nin kalkınması ve uluslararası alanda hak ettiği yeri alması için çalışmayı sürdüreceğiz,” dedi.

Yılmaz, mayıs ayında düzenlenecek TEKNOFEST etkinliğine de tüm katılımcıları davet ederek sözlerini tamamladı.