İnsan yönetimi konusunda uzmanlaşmış olan kokartlı rehberler, turizm sektöründe görev alır. Turistik faaliyetler amacıyla gelen insanlara rehberlik etmek, turistlerin her türlü ihtiyaç ve istekleri ile de ilgilenerek turistlere doğru bilgi verme anlayışında olan kokartlı rehberler; Türkçenin yanı sıra İngilizce, Almanca, Arapça gibi ikinci dilleriyle ve ikinci  dillerindeki ustalıklarıyla öne çıkan kişilerdir. KKTC'de kokartlı turizm rehberliği için 45- 60 gün aralığında bir sertifika programına katılarak kokart belgesine sahip olunuyor. Kokartlı rehberlik için  aranan şartlar KKTC Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı tarafından şu şekilde belirlenmiştir.

I: Aranan Şartlar:

• KKTC Vatandaşı olmak,

• En az Lise veya dengi bir okul mezunu olmak, 

• Kamu görevlisi olmamak

Yüksek bilet fiyatları nedeniyle boş seyahat eden uçaklar Yüksek bilet fiyatları nedeniyle boş seyahat eden uçaklar

III. Yabancı Diller için yapılacak olan; Yabancı Dil Yeterlilik Sınavında başarılı olmak.

Ancak bu durumun son zamanlarda bu şekilde ilerlemediği görülüyor.

Burada özellikle dil konusunda yapılan sahtecilik turizmin yara aldığı önemli bir konudur.  Kokartlı rehberlerin yabancı dilinin olması ve ikinci dillerindeki ustalıklara sahip olması ülkeyi ziyarete gelen turistlere  en iyi şekilde tanıtım yapabilmesi için vazgeçilmez bir unsurdur.  Aranan şartlarda özellikle yabancı dil yeterlilik sınavında başarılı olmak ülkenin tanıtımında vazgeçilmez bir unsur olmasına rağmen ikinci dil konusunda yetkinliğe sahip olmayan  kokartlı rehberlerin turizmde faaliyette bulunduğu görülüyor. İkinci dil konusunda yetkinliği olmayan rehberler nasıl oluyor da kokart sınavlarını geçerek bu alanda çalışıyor?  İkinci dilde yetkinliğe sahip olmadan kokart elde eden bu rehberler gelen turistleri nasıl ve neye göre ağırlayıp, nasıl ve neye göre ülkeyi tanıtacaklar? Konu hakkında Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Müsteşar Serhan Aktunç ve  Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) Başkanı Dener Öymen'in kamuoyundaki bu sorunu incelemesi elzemdir.

Kokart sınavlarında hakların yenilerek mağduriyetlerin yaşanması da incelenmesi gereken diğer bir konu… Kokart alımlarında liyakat dışı durumların yaşanması tanıdık ve ahbaplık ilişkileri ile kokart belgesine sahip olmak özellikle ikinci dil konusunda yetkinliği olan kişilerin haksızlığa uğramasına sebep oluyor. Bu alanda yetkinliğe sahip birçok rehberin hakkı gaspediliyor. İkinci dil konusunda yetkin olmayan kişilerin kokart belgesine sahip olması bacasız sanayi olarak adlandırılan turizmin kötü etkilenmesine neden oluyor. Müsteşar Serhan Aktunç ve  Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) Başkanı Dener Öymen'in  bu konuyu açıklığa kavuşturmaları gerekiyor.

Konu hakkında Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu'nun kamuoyuna açıklama yapması bekleniyor.