Hatay'da üç okula toplu açılış Hatay'da üç okula toplu açılış

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi, 18 Ekim 2024 tarihli oturumda Ziya Öztürkler’i resmi olarak Meclis Başkanı olarak seçti. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile birlikte Ziya Öztürkler, 7 Ekim 2024’te başlayan seçim sürecinde beşinci turda katılan milletvekillerinin salt çoğunluğunun oyunu alarak, 26 kabul oyuyla Cumhuriyet Meclisi Başkanı oldu.

Seçimin sonuçları, 23 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Anayasanın 95. maddesi ve Meclis İçtüzüğü uyarınca, Meclis Başkanı seçimleri yargısal denetime tabi değildir. Bu nedenle, Yüksek Seçim Kurulu’nun denetimi de uygulanmamış olup, seçim tamamen hukuki süreçlere uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Karar No: 81/4/2024 ile birlikte Ziya Öztürkler’in Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı kesinleşmiştir.

Hukuki çevrelerden alınan görüşler de bu durumu doğrulamakta ve UBP’nin yaptığı hataların Ziya Öztürkler’in başkanlığında, kucaklayıcı bir yaklaşımla geride kalacağı, partinin yeniden güçlü bir şekilde halka hizmet etmeye odaklanacağı vurgulanmaktadır.

Gazetemizin hukukçu çevreden aldığı bir diğer görüşle kamuoyuna yapılan duyuruda da belirtildiği gibi, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nin 7 Ekim 2024 tarihli ikinci birleşiminde alınan kararlar, 18 Ekim 2024 tarihli beşinci birleşimde seçim sonuçlarıyla birlikte kabul edilerek ilan edilmiştir. Anayasanın 95. maddesine göre, Meclis Başkanı seçiminin yargısal denetime tabi tutulamayacağı açıkça düzenlenmiş olup, bu meselede yargısal denetimin ya da YSK gibi bir mercinin denetimi söz konusu değildir.

Ayrıca, 5/1976 Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın sadece belirli seçimlerde geçerli olduğu, bu nedenle Meclis Başkanlığı seçiminde uygulanamayacağı belirtilmiştir. Tüm bu hukuki durumlar göz önüne alındığında, Dr. Ziya Öztürkler’in Meclis Başkanı olarak atanmasının tamamen yasal süreçlere uygun olduğu hukukçular tarafından da teyit edilmiştir.