Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 'FLiRT' adı verilen yeni Covid-19 varyantlarının küresel ölçekte yayılmakta olduğunu bildirdi. FLiRT, Omicron varyantının bir türevi olan ve genetik mutasyonlar içeren varyantlara verilen gayriresmi bir isim. Bu varyantların başak proteinlerinde üç kilit mutasyon bulunduğu ve bu mutasyonların antikorlardan korunmalarına yardımcı olduğu belirtiliyor.

İngiltere Halk Sağlığı Ajansı, FLiRT varyantlarının ne kadar bulaşıcı veya ağır olabileceği konusunda daha fazla veriye ihtiyaç duyduğunu vurguluyor. Şu an için İngiltere'de bu varyantların diğer varyantlardan daha baskın olduğuna dair bir kanıt bulunmuyor.

Covid-19 vakalarında bazı ülkelerde artış gözlemleniyor. İngiliz Tıp Dergisi, Mayıs ve Haziran'da İngiltere'de SARS-CoV-2 testi pozitif çıkan kişilerin sayısının arttığını ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde vakaların yükseldiğini bildiriyor. Uzmanlar, Covid-19 oranlarının yıl boyunca dalgalanabileceğini ve enfeksiyon düzeylerini sürekli izlediklerini belirtiyor.

FLiRT varyantlarının semptomları, diğer Covid-19 türleriyle benzerlik gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, semptomların virüse maruz kaldıktan 5-6 gün sonra başladığını ve 1-14 gün sürdüğünü açıklıyor. En yaygın semptomlar arasında ateş, titreme ve boğaz ağrısı bulunurken, daha az görülen semptomlar ise kas ağrısı, aşırı yorgunluk, burun akması, öksürük ve nefes darlığını içeriyor.

WHO, şu semptomları yaşayanların tıbbi destek araması gerektiğini belirtiyor:

Kudret Özersay: Sahte Diploma Soruşturması İlerlemede Kudret Özersay: Sahte Diploma Soruşturması İlerlemede
  • Dinlenirken nefes almakta zorluk çekme
  • Akıl karışıklığı
  • Uyuşukluk veya bilinç kaybı
  • Sürekli göğüs ağrısı veya baskı
  • Deride soğuma, nemlenme veya mavimsi renk değişimi
  • Konuşma veya hareket kaybı