Şirketin WeChat hesabından yapılan açıklamada, "Qwen 2.5-Max" adı verilen versiyonunun, Microsoft destekli OpenAI'ın "GPT-4o", Facebook'un çatı şirketi Meta'nın geliştirdiği Llama 3.1 gibi modellerin yanı sıra DeepSeek'in V3 modelinden daha iyi performans gösterdiği belirtildi.

D-Marin, geleceğin marina hizmetlerini sergileyecek D-Marin, geleceğin marina hizmetlerini sergileyecek

Çinli şirket DeepSeek, geliştirdiği düşük maliyetli Büyük Dil Modeli (LLM) ile ABD'li şirketlerin hakim olduğu sektörde sarsıntıya yol açmıştı.

20250128 Yapay Zeka Deepseek Teknoloji Piyasasini Fena Salladi 331201 529Ebd70Db3A9E4B94F1

Alibaba'nın modelin yeni versiyonunu, Çin'de tatil olan Bahar Bayramı'nın ilk gününde piyasaya sürmesi, DeepSeek'in başarısının yalnızca Amerikan şirketlerini değil Çin'deki sektör devlerini de yapay zeka modellerini geliştirme baskısı altında bıraktığını gösteriyor.

Şirket paylaşımında Qwen 2.5-Max'ın bilgi işlem, programlama, bütünleşik kapasitelerin kapsamlı değerlendirmesi ve insan tercihlerine uyum testlerinde açık kaynaklı muadillerinden daha başarılı olduğu, Amazon destekli Claude-3.5-Sonnet'e yakın performans gösterdiği kaydedildi.

Çinli şirket DeepSeek'in düşük bir bütçeyle geliştirdiği "DeepSeek V3" adlı modelin, ABD'de büyük yatırımlarla geliştirilen muadillerinden daha iyi performans sergilemesi Amerikan teknoloji şirketlerinin hisselerinin değer kaybetmesine yol açmıştı.

1920X1080 Cmsv2 1E7A9Bb5 E87A 517B B15C A3C0C797Bde3 9013762

DeepSeek ve yerel rakipleri

DeepSeek’in V3 modelinin selefi olan DeepSeek-V2, Mayıs 2024'te piyasaya sürüldüğünde Çin'de yapay zeka modellerinde fiyat savaşlarını tetikledi.

DeepSeek-V2'nin açık kaynaklı olması ve benzeri görülmemiş şekilde düşük fiyatla hizmet vermesi Alibaba'nın bulut biriminin modellerinde yüzde 97'ye varan fiyat indirimleri açıklamasına neden oldu.

Diğer Çinli teknoloji şirketleri de bu adımı izledi. Mart 2023'te Çin'in ChatGPT 'benzeri'ni piyasaya süren Baidu ve ülkenin en değerli internet şirketi Tencent de bu gelişmeye dahil oldu.

DeepSeek’in gizemli kurucusu Liang Wenfeng, Temmuz ayında Çinli medya kuruluşu Waves ile röportajında fiyat savaşlarını umursamadıklarını ve asıl hedeflerinin AGI (yapay genel zeka) olduğunu belirtti.

AGI, insan benzeri zekaya ve kendi kendine öğretme yeteneğine sahip yazılımlar oluşturmaya çalışan bir teorik yapay zeka araştırma alanı. Amaç yazılımın üzerinde mutlaka eğitilmediği veya geliştirilmediği görevleri yerine getirebilmesidir.

OpenAI, AGI'yi ekonomik açıdan değerli görevlerin çoğunda insanları aşan otonom sistemler olarak tanımlıyor.

Alibaba gibi büyük Çinli teknoloji şirketlerinin yüz binlerce çalışanı varken, DeepSeek daha çok bir araştırma laboratuvarı gibi çalışıyor ve ekibinde çoğunlukla Çin'in en iyi üniversitelerinden mezun gençler ve doktora öğrencileri bulunuyor.

(Kaynak: AA- EURONEWS)