İsrail'in sıradaki hedefi Lübnan İsrail'in sıradaki hedefi Lübnan

Yeni bir araştırmaya göre, kısa süreli uzay yolculukları vücutta, yörüngede aylar geçiren astronotlarınkine benzer değişikliklere neden oluyor. Ancak bu yolcularda meydana gelen değişikliklerin çoğu, Dünya'ya döndükten sonra birkaç ay içinde tersine dönüyor.
ABD'deki Cornell Üniversitesi Weill Tıp Fakültesi'nde fizyoloji ve biyofizik profesörü olan Chris Mason, "İlk kez uzaya giden bir mürettebatı hücre hücre inceledik ve T hücrelerine, B hücrelerine, bağışıklık sisteminin tüm farklı bileşenlerine baktık. Bu araştırmayı hastanedeki hastalar ve araştırmadaki hastalar için yapıyoruz" dedi.
Ancak uzayda vücutta ne gibi değişiklikler olduğuna dair ilk kez hücresel, detaylı bir bakış açısına sahip olduk" diyerek ekledi.
Araştırma kapsamında, 2021 yılında Inspriation4 SpaceX'in üç günlük uçuşuna katılan dört uzay turistinden alınan biyolojik örnekler incelendi. Araştırmacılar elde ettikleri verileri NASA'nın "İkizler Projesi" gibi önceki uçuşlardan elde edilen bilgilerle karşılaştırdı.
Mason, "Örneğin telomerlerin uzayda biraz daha uzadığını gördük ki bunlar kromozomlarınızın sonunda bulunan ve DNA'nızı sağlam tutan kapaklardır" dedi.
"Bunun daha uzun görevlerde gördüğümüze çok benzediğini, ancak o kadar etkili olmadığını bulduk" dedi.
"Örneğin vücuttaki T hücreleri gibi aktive olan bağışıklık sistemindeki stresi görüyoruz. Ayrıca uçuşun vücut üzerinde yarattığı genel stresi de görüyoruz. Ancak birkaç ay içinde bunların yüzde 95'i başlangıç seviyelerine geri dönüyor" diye ekledi.