30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nde özel bir resepsiyon düzenlendi. Bu anlamlı etkinliğe, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) liderliği ve halkından birçok önemli isim katıldı. Resepsiyona katılanlar arasında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, bakanlar, milletvekilleri, askeri yetkililer ve çok sayıda vatandaş yer aldı.

Etkinlik, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim ve eşi tarafından, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Doğu Aydın ve eşleriyle birlikte konukları karşıladıkları protokol ile başladı.

Resepsiyon, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dış temsilciliklere yolladığı 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajının okunmasıyla resmen açıldı. Mesajda, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesindeki yeri ve önemi vurgulandı. Erdoğan'ın mesajı, Türk milletinin tarih boyunca esareti kabul etmediğine, bağımsızlık ve egemenliğine olan sarsılmaz inancına dikkat çekti.

Ardından, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının mücahit ve mücahidelerinin, Türkiye’deki gazilere tanınan haklardan yararlanabilmesi için başlatılan çalışmaları duyurdu. Bu çalışmanın Kıbrıs Türk toplumunun Türkiye ile olan bağlarını daha da güçlendireceğini belirten Serim, bu konuda kısa sürede önemli gelişmelerin olacağını ifade etti.

TFF heyeti Külliye'de TFF heyeti Külliye'de

Serim, konuşmasında ayrıca, Türkiye’nin KKTC’ye olan desteğini yineledi. "Türkiye, tüm gücüyle KKTC’nin yanındadır ve yanında olmaya devam edecek," diyen Serim, Türkiye’nin KKTC’ye verdiği önemi ve bu bağlamdaki kararlılığını vurguladı. Türkiye’nin, KKTC'nin uluslararası arenada hak ettiği yeri alması için yaptığı çalışmalara da değinerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son iki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda KKTC’nin tanınması yönünde yaptığı çağrıları hatırlattı.

Serim, Türkiye’nin dünya genelinde 261 yurtdışı misyonuyla geniş bir diplomatik ağı bulunduğunu, ancak Lefkoşa Büyükelçiliği’nin bu misyonlar arasında özel bir yere sahip olduğunu belirtti. KKTC’nin Türkiye’nin gözbebeği olduğunu ifade eden Serim, “KKTC, Sayın Cumhurbaşkanımızın da vurguladıkları gibi, gözbebeğimizdir, canımızdan bir parçadır,” dedi. Serim, "İçerisinde bulunduğumuz Türkiye Yüzyılı şüphe yoktur ki aynı zamanda Kıbrıs Türk halkının da yüzyılıdır. Bu yüzyılı hep beraber inşa edeceğiz. Biz her zaman olduğu gibi, Kıbrıs Türk halkıyla ekmeğimizi de, suyumuzu da, geleceğimizi de paylaşmaya devam edeceğiz," diyerek Kıbrıs Türk halkıyla dayanışmanın altını çizdi.

Konuşmasının devamında, Serim, Türkiye'nin ve KKTC'nin bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarın teminatı olduğunu vurgulayarak, "Kıbrıs adası ve Doğu Akdeniz’de barış, güvenlik, istikrar ve refahın hakim kılınması için üzerimize düşeni yapacağız," ifadelerini kullandı. KKTC'nin gelişerek güçlenmesi ve uluslararası toplumun saygın bir üyesi haline gelmesi için Türkiye’nin kararlı adımlar atmaya devam edeceğini belirtti.

Resepsiyon, hem Türkiye hem de KKTC açısından, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın anlamını derinden hissettiren, iki ülke arasındaki bağları pekiştiren ve gelecek hedeflerinin bir kez daha vurgulandığı önemli bir etkinlik olarak büyük bir katılımla sona erdi.