Türkiye, Instagram’ın erişimini engelledikten sonra platform yetkilileri ile görüşmek üzere harekete geçti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram yetkilileri ile Pazartesi günü bir araya geleceklerini açıkladı. Yasak, Instagram’ın Hamas lideri İsmail Haniyeh’nin öldürülmesiyle ilgili taziye mesajlarını engellemesi üzerine geldi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Instagram’ın bu kararını “sansür” olarak nitelendirerek, platformun herhangi bir politika ihlali belirtmeden bu tür içerikleri engellemesini eleştirdi. Altun, “Bu, saf ve basit bir sansürdür. Biz ifade özgürlüğünü savunacağız,” dedi.

16 İle Yeni Vali Atandı 16 İle Yeni Vali Atandı

Türkiye’nin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram’a erişimin neden engellendiğine dair detay vermedi, ancak kararın Haniyeh ile ilgili paylaşımların engellenmesine yönelik şikayetlerden sonra alındığı belirtiliyor. Meta, bu yasak veya Altun’un yorumları hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Bu yasak, Türkiye’de geniş çaplı bir tepkiye yol açtı ve sosyal medya kullanıcıları ile hak savunucuları arasında büyük bir öfke yarattı. Sosyal medya platformlarına yönelik bu tür erişim engelleri daha önce de uygulanmış, örneğin 2017 ve 2020 yılları arasında Wikipedia erişime kapatılmıştı.