ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'a düzenlenen suikast girişimi dünya gündeminde geniş yer buldu. İşte saldırının detayları:

**01.00:** Trump, Pensilvanya'da seçim mitinginde kürsüde konuşmasına başladı. ABD Başkanı Joe Biden'ın göçmen politikalarını eleştiriyordu.

**01.15:** Trump, "Eğer gerçekten üzücü bir şey görmek istiyorsanız, neler olduğuna bir bakın." ifadelerini kullanırken, aniden en az beş el silah sesi duyuldu. 

**01.16:** Silah seslerinin ardından Trump yere eğildi. Gizli Servis ajanları hızla sahneye atlayarak Trump'ı koruma altına aldı. 

BMGK Cuma Günü Acil Oturumla Toplanacak BMGK Cuma Günü Acil Oturumla Toplanacak

**01.17:** Trump, güvenlik görevlileri tarafından hızla ayağa kaldırıldı ve sahneden konvoyuna götürüldü. Trump'ın yüzünde kan izleri görüldü. Ayağa kalktığında, korumalarının omzuna tutunarak aracına bindi ve kalabalığa "Dövüşün!" diye bağırdı.

**SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?**

Gizli Servis'in açıklamasına göre, miting alanının dışındaki yüksek bir noktadan sahneye doğru ateş açıldı. FBI, saldırganın Bethel Park'tan 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu tespit etti. Saldırının motivasyonu araştırılmaya devam ediyor. 

Bir görgü tanığı, saldırganın güvenlik çemberinin hemen dışındaki alçak bir binanın çatısına tırmandığını ve yakındaki polis memurlarına bağırarak onları tehdit konusunda uyardığını söyledi. Saldırganın, M16'nın yarı otomatik sivil modeli olan AR-15 kullandığı tespit edildi.

**SİYASİ VE SOSYAL ETKİLER**

Saldırı, başkanlık seçimlerine dört aydan kısa bir süre kala gerçekleşti ve Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'nin (RNC) başlamasına iki gün kala meydana geldi. Bu olay, seçim sürecinde güvenlik önlemlerinin artırılmasına neden olabilir.