Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Hakkari Milletvekili Vezir Çoşkun Parlak, TBMM’de dün onaylanan Kıbrıs Tezkeresi sonrası yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kıbrıs politikasını sert bir dille eleştirdi. Parlak, KKTC ile yapılan anlaşmaların uluslararası anlaşmalardan ziyade bir devletin kendi bağlı kurumuyla yaptığı sözleşmelere benzediğini ve bu durumun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) iradesini hiçe sayan bilinçli bir politika olduğunu vurguladı.

Parlak, Türkiye'nin KKTC'yi bağımsız bir devlet olarak tanımakla birlikte, aslında ona bir vilayet gibi muamele ettiğini belirtti. Bu yaklaşımın Kıbrıs’ı ekonomik olarak çökertip bağımlı hale getirdiğini, adayı açık cezaevine dönüştürdüğünü ifade etti. Türkiye’nin bu politikalarının Kıbrıs’ı mafya, uyuşturucu ticareti ve yasa dışı faaliyetlerin merkezi haline getirdiğini ve adayı bir askeri garnizon gibi yönettiğini kaydetti.

BUSİAD'dan Keles'e nezaket ziyareti BUSİAD'dan Keles'e nezaket ziyareti

Aynı sömürgeci zihniyetin, Hakkari’ye de uygulandığını ve halkın iradesinin yok sayıldığını belirten Parlak, Kıbrıs ve Hakkari halkının demokratik haklarını savunmaya devam edeceklerini ve eşit hakları destekleyeceklerini söyledi.