Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiltere merkezli “Kuzey Kıbrıs İçin Özgürlük ve Adalet” kampanyasının organizasyonuyla ülkeyi ziyaret eden İngiliz gazetecileri kabul etti. Kabulde The Telegraph’tan Madeline Grant, GB News yapımcısı Maria Murphy, The Critic'in yardımcı editörü Graham Stewart, gazeteciler Rebecca Banovic ve Georgia Gilholy, kampanya eş başkanı Çetin Ramadan, Meclis Üyesi İlkay Kay, Cumhurbaşkanı Diplomasi ve Uluslararası İlişkiler Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal ve Cumhurbaşkanı Dışişleri Basın Sorumlusu Kerem Haser yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Tatar kabulde yaptığı konuşmada, uluslararası toplumun Kıbrıs sorununu yeniden değerlendirmesi gerektiğini ve Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve uluslararası statüsünün tanınmasının zamanının geldiğini vurguladı. Tatar, yıllardır federal temelde sürdürülen müzakerelerin başarısız olduğunu ve Kıbrıs'ta iki devletli çözümün gerçekçi ve sürdürülebilir bir çözüm temeli oluşturduğunu belirtti.

Kaçak Göçmene Sahte Evrak Cezası Kaçak Göçmene Sahte Evrak Cezası

Tatar, 2004 Annan Planı referandumunda Kıbrıs Türk tarafının plana büyük ölçüde destek verdiğini, ancak Kıbrıs Rum tarafının planı reddetmesine rağmen Avrupa Birliği’ne kabul edildiğini ve Kıbrıs Türk halkının dışlanmaya devam ettiğini hatırlattı. Uluslararası toplumun Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonu sona erdirme, direkt uçuşlar ve ticaret başlatma vaatlerini yerine getirmediğini ifade etti. Sporcuların ve gençlerin uluslararası organizasyonlara katılmakta zorlandığını ve bu durumun insan haklarının ihlali olduğunu belirtti.

Tatar, Kıbrıs'ın stratejik konumuna dikkat çekerek, Kıbrıs Rum tarafının Türk Kıbrıs tarafıyla eşitlik temelinde yönetimi ve kaynakları paylaşma konusunda istekli olmadığını dile getirdi. 2017’de Crans-Montana'da düzenlenen ve başarısızlıkla sonuçlanan zirvenin bu durumu net bir şekilde gösterdiğini ifade etti. Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un bugün Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümün gerçekçi ve sürdürülebilir olduğunu savunduğunu hatırlatan Tatar, bu çözümün Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm sağlayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, gazetecilere ve "Kuzey Kıbrıs İçin Özgürlük ve Adalet Kampanyası"na ziyaretleri için teşekkür etti.