Birlikten yapılan açıklamada, dünya genelinde çiğ süt fiyatları düşerken Kuzey Kıbrıs’ta son iki yılda sürekli artış yaşandığına dikkat çekildi. Çiğ süt fiyatlarının dünya ve Türkiye ile eşitlenmesi gerektiği vurgulanırken, artan maliyetlerin sektörün rekabet gücünü olumsuz etkilediği belirtildi.
Açıklamada, yılbaşında yapılan çiğ süt zammının sektörde satış ve pazarlama sıkıntılarına yol açtığı ifade edilerek, halkın alım gücünün zayıflamasıyla süt ürünleri tüketiminin Güney Kıbrıs’a kaydığına ve kaçakçılığın arttığına işaret edildi.
Birlik, ana hammaddeleri olan çiğ süt fiyatlarının yüksekliğinin yanı sıra elektrik, gaz ve işçilik maliyetlerinin rekabet halindeki ülkelerden çok daha fazla olduğunu belirtti. Bu durumun iç piyasa, Türkiye ve Ortadoğu’da rekabet edememe sorununu beraberinde getirdiği vurgulandı.
Açıklamada, Tarım Bakanlığı’nın süt fazlasını pazarlamak için çaba gösterdiği ancak sorunun üretim fazlalığından değil, çiğ süt fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklandığı kaydedildi. Bayram öncesi Tarım Bakanı’nın talebi doğrultusunda fabrikaların aralıksız çalışarak stok yaptığı ancak yüksek maliyetli ürünlerin satılamadığı, bu nedenle fabrikaların durma noktasına geldiği ifade edildi.
Birlik, hükümete çağrıda bulunarak, temel girdi maliyetlerine müdahale edilmesi ve çiğ süt fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini belirtti. Aksi takdirde fabrikaların kapanacağı uyarısında bulunan Birlik, sektörün çökmesinin birçok iş kolunu da olumsuz etkileyeceğini vurguladı ve acil tedbir alınmasını talep etti.