Hükümetin 60/2010 sayılı Sigorta Hizmetleri Düzenleme ve Denetim Yasası’nda yapmak istediği değişiklikler hem sigorta şirketlerini hem de acenteleri rahatsız etti.
“Acentecilik biter”… Kıbrıs Türk Sigorta Acenteleri Birliği Derneği Başkanı Sermet Benli, acentenin temsil ettiği her bir şirket için ödediği tazminat miktarının 15 bin TL olduğunu, yapılmak istenen değişiklikle bu rakamın brüt asgari ücretin 10 katına çıkacağını söyledi. 5 farklı sigorta şirketi ile çalışan bir acentenin 2 milyon TL bulması gerektiğini söyleyen Benli, bunun acenteciliği bitireceğini ifade etti.
“Acenteler olmazsa şirketler iş yapamaz”… Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Börte Kağan Barlasoğlu, tasarının değişmeden Meclis’ten geçmesi durumunda, acentelere büyük bir yük getireceğini belirterek, “Biz bu şekilde geçmemesi için, elimizden gelen her türlü savaşı vereceğiz. Sektörde yazılan primin yüzde 80’ini acenteler yazıyor. Acenteler olmazsa, sigorta şirketleri iş yapmaz.” dedi.
Emine Gül ÖZER
Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Börte Kağan Barlasoğlu ve Kıbrıs Türk Sigorta Acenteleri Birliği Derneği Başkanı Sermet Benli Meclis alt komitesinde çalışılan 60/2010 sayılı Sigorta Hizmetleri Düzenleme ve Denetim Yasası’na ilişkin görüşlerini ortaya koydu.
Yapılacak bazı değişiklikler konusunda çekinceleri bulunan Barlasoğlu ve Benli, KIBRIS muhabirine konuştu.
Sermet Benli çalışmalara kendilerinin de dahil edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, yasa çalışması ile ilgili aldıkları duyumlara göre yapılmak istenen değişimlerin oldukça tehlikeli olduğunu ifade etti. Benli, kendi beklentilerini anlattı.
Börte Kağan Barlasoğlu da sektör ile ilgili yapılmak istenilen yasal değişiklikler konusunda kendileri görüşlerini ilgili komiteye aktardıklarına dikkat çekti.
Benli: Bu değişiklikler bizi bitirir!
Kıbrıs Türk Sigorta Acenteleri Birliği Derneği Başkanı Sermet Benli, 3 yıl önce kurdukları dernekleri ile 200’ün üzerinde üyeye sahip olduklarını anlattı. Sigorta poliçeleri dağıtarak halka hizmet verdiklerini söyleyen Benli, tabi oldukları yasada bir takım düzenlemeler yapılacağını duyduklarını kaydederek, kendilerinden habersiz yapılmak istenen değişiklikler konusunda tepki gösterdi.
Duyum aldıkları değişiklikler konusunda çalışmalar yapıp öneriler sunduklarını anlatan Benli, “Kendilerinin hazırladığı şekilde bu yasal değişikliklerin geçmesi durumunda bizi bitirdiler, mesleğimiz ortadan kalkar.” diyerek bu konuda mücadele vereceklerini kaydetti.
Benli, sektörün yasal değişikliğe ihtiyacı olduğunu, güncellemeler yapılması gerektiğini ancak yapılacak değişikliklerin sektöre zarar vermemesi gerektiğini vurgulayan Benli, “Sigortacılar Birliği’yle birlikte öneriler konusunda çalışma yaptık. Ancak sigorta sahipleri daha sonra bu önerileri reddetti. Şu anda Meclis komitesinde bekleyen tasarı ile ilgili bizlerin önerileri içerisinde yoktur ve bu şekilde yasallaşması durumunda mesleğimiz biter.” dedi.
“Brüt asgari ücretin 10 katı teminat”
Şu anda acentenin temsil ettiği her bir şirket için ödediği tazminat miktarının minimum 15 bin TL olduğunu söyleyen Benli, yeni yasayla bu miktarın brüt asgari ücretin 10 katına çıkacağı, bunun da yaklaşık 400 bin TL olduğunu kaydederek, “Kimi sigorta şirketi araçta, kimi, sağlıkta, kimi evde iyi durumda. Biz acenteler bu nedenle farklı şirketlerle çalışıyoruz. Her bir şirket için 400 bin TL. Düşünün 5 şirket ile çalışan bir acentenin ödemesi gereken tutar 2 milyon TL. Küçük acenteler bu rakamları kesinlikle ödeyemez. Küçük şirketleri koruyacak şekilde bu değişmelidir.” diye konuştu.
Acentelerin bu işi yapabilmeleri için lisans alması gerektiğini söyleyen Sermet Benli, “Lisans ücreti 2 bin 500 TL. Yeni yasa ile rakam brüt asgari ücretin yarısı oluyor. Bizim buradaki talebimiz lisans için tek bir ödeme yapılması her bir şirket için ayrı lisans parası ödenmemeli.” dedi.
Acentecilik işi yapmak için sadece KKTC’de ikamet şartı arandığından şikayet eden Benli, bunun değişmesini ve vatandaşlık kriteri ya da şirket olma kriterinin konması gerektiğini söyledi.
Eğitimin önemi ve sınavlar
Sigortacılıkta en önemli noktanın güven olduğuna vurgu yapan Benli, sözlerine şöyle devam etti:
“Güven poliçenin doğru anlatılmasıyla mümkün olur. Sigortaya güven duyulması sağlanmalı. Ancak bu noktada eğitimlerin eksik olduğunu düşünüyoruz. Mevcut yasada bir kişi Sigortacılar Birliği tarafından yapılan 3 yarım günlük eğitime katılıp sınavı geçerek acenteci olabiliyor. Oysa bu kadar az bir eğitim ile o kadar çok çeşitli poliçelerin doğru anlatımı mümkün değildir. Bu da mesleğimizi sıkıntıya sokuyor. Bizce bu sınavları devletin ilgili birimi yapması gerekiyor. Bu yönde değişiklikler yapılması gerekiyor.”
“Komisyonlar düşürülmek isteniyor”
Yaptıkları işte bir giderleri olmadığı için yüksek vergiler ödediklerini anlatan Benli, burada daha adil rakamlar ödemeleri için yasal düzenlemeler yapılmasını istediklerini ekledi. Bunun dışında sigorta şirketleri ile komisyon üzerinden çalıştıklarını anlatan Başkan Benli, sigorta şirketlerinin kendilerine ödediği komisyonu düşürmek istediğinden şikayet etti. Bu oranları devletin belirlemesini talep ettiklerini söyleyen Benli, “Acente riski alıyor müşteri acenteyi bilir. O nedenle bunlar çok önemli konulardır.” ifadelerine yer verdi.
Müşterilerinin çoğu zaman sigorta için peşin ödeme yapmadığını bu nedenle taksitlendirme noktasında finansal yükü acentelerin çektiğini de ortaya koyan Benli, bu nedenlerle komisyon oranlarının çok düşürülmemesi gerektiğini söyledi.
Meclis komitesinden bu anlattıkları çerçevesinde değişiklikler beklediklerini ifade eden Benli, “Yasa değişsin ama sektörümüzü ileri taşıyacak şekilde değişsin. Biz mesleğimize sahip çıkacağız. Uzlaşıya açığız. Bu mesleğin bitirilmesine izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.
Başkan Barlasoğlu: Acentelerle hemfikiriz, itirazda bulunduk
Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Börte Kağan Barlasoğlu da, 60/2010 sayılı Sigorta Hizmetleri Düzenleme Ve Denetim Yasası’nda bir değişikliğin söz konusu olduğunu kaydetti. Acentelerle ilgili dairenin hazırladığı bir yasa tasarısı olduğunu kaydeden Barlasoğlu, o yasa tasarısında da yüksek teminat mektupları talep edildiğini kaydetti, “biz Sigortacılar Birliği olarak zaten bu yasa tasarısının ‘acentelerin teminat mektuplarıyla’ ilgili kısmına karşı itiraz dilekçesi yazdık. Bu rakamların çok yüksek olduğu, ödenebilir olmadığı konusunda acentelerle hem fikiriz. Bu anlamda da itirazımızı yaptık. Meclise de gönderdik dilekçemizi, acenteleri rahatlatacak farklı bir teminat türüyle ilgili önerimizi sunduk. Bu konu yasa meclisin alt komitesine geldiği zaman orada tartışılacak.” dedi.
“Teminat çok önemli”
Acentesi olunan her şirket için, ayrı ayrı teminat mektubu verilmesinin önemine değinen Barlasoğlu, şunları söyledi:
“Teminat mektubu neden veriliyor? Bugün bir sigorta şirketi yazdığı primleri sigorta şirketine ödemediği taktirde, sigorta şirketi o teminat mektubunu kırdırıp borcunun bir kısmını tahsil edebilsin diye uygulanıyor. Sizde takdir edersiniz ki, bugün siz de arabanıza sigorta yaptırıyorsunuz. En küçük aracın sigortası bile 15 bin TL’nin üzerinde çıkıyor. Düşünün ki bir acenteci size 10 poliçe yaptı, 10 poliçeden 300 bin TL borç taktı. Siz 15 bin TL teminat mektubu aldınız. Bu durumda acente sizi ödemediği takdirde, sizin acenteden ilk etapta alabileceğiniz sadece 15 bin TL. Devlet bunu gözeterek çok yüksek rakam istedi ama istediği rakamlar ödenebilecek bir rakam değil. Burada biz de hem fikiriz acentelerle. Farklı bir yöntemi alt komitede konuşacağız.”
“Sınavı sigortacılığı bilen birlik yapar”
Bir kişinin sigorta acenteliği yapabilmesi için, devletin sigorta acenteliği yapmak isteyen kişilerden ve şirketlerden istediği evrakları temin etmesi neticesinde, en az lise mezunu olması şartının arandığını ifade eden Barlasoğlu, şartlara ve sınavlara dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bizim birliğimizin yapmış olduğu bir sınav var. O sınavı geçip, teknik eleman belgenizi almış olmanız gerekir. Ofis şartı, donanım şartını da yerine getiren herkes bu mesleği yapabiliyor. Bu noktada sınavı sigortacılığı bilen, Sigortacılar Birliği ve Reünans Şirketleri Birliği yapar. Devletin yapmasına gerek yok, bu bütün dünyada da böyledir. Yasada zaten bunu söylüyor.”
“Sigortaların yüzde 80’ini acenteler yapıyor”
Yeni hazırlanan yasanın eğer devlet Para, Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi’nin hazırladığı gibi geçerse, acentelere büyük bir yük getireceğini belirten Barlasoğlu, “Ama biz bu şekilde geçmemesi için, elimizden geçen her türlü savaşı acentelerle omuz omuza vereceğiz. Çünkü bugün sektörde yazılan primin yüzde 80’ini acenteler yazıyor. Bugün acenteler olmazsa, sigorta şirketleri iş yapmaz. Biz acenteleri bu yüzden destekliyoruz o yüzden ilk itiraz ettiğimiz nokta teminat mektupları oldu.” dedi.
Yasa da tek sorunun bu olmadığını sigorta şirketlerini ilgilendiren başka pek çok konunun da yer aldığını aktaran Sigortacılar Birliği Başkanı, “2010’da yapılan bir yasa üzerinden 15 yıl geçti. Ülkede birçok dinamik değişti, haliyle yasanında da güncellemeye ihtiyacı vardı. Bu güncelleme yapılmaya çalışıldı. Hepsi yapıldı mı yapılmadı, iyileştirmeler yapıldı. Bizimde devletle hemfikir olup, olmadığımız pek çok nokta var. Örneğin bugün bir sigorta şirketinin sermayesi 10 milyon TL’ye kuruluyorken, bu rakam artık yeni kurulacak bir sigorta şirketinde 190 – 200 milyon TL’ye çıkıyor yeni tasarıyla. İçerdeki şu anda hali hazırdaki mevcut şirketlere 10 milyon olan sermayelerini 5 sene içerisinde 30 milyona çekme gibi yükümlülükler getiriliyor. Yani yasada çok şey değişiyor. Bunların hepsi meclis alt komitesinde görüşülüp orada onaylanacak. Şu anda yasa geçti diye bir şey yok.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Kıbrıs Gazetesi