Meclis’te “Son Siyasi Gelişmeler” konulu güncel konuşmalar sırasında CTP milletvekili Salahi Şahiner, hükümeti sert sözlerle eleştirdi. Şahiner, ülkenin her alanda kötüye gittiğini, üretimin baltalandığını ve ekonomik sorunların her geçen gün daha da derinleştiğini ifade etti. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ise Şahiner’in eleştirilerine yanıt vererek, hükümetin üretim ve ihracat politikalarını savundu.
“ÜRETİM HÜKÜMET ELİYLE BALTALANIYOR”
Salahi Şahiner, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Ülkenin her tarafı dökülüyor. Hiçbir alanda taş taş üstünde kalmadı. Hükümet, üretimi baltalıyor. Boncuk dağıtır gibi sigorta şirketi dağıtılıyor ve bu devletin en üst kademesiyle ilgili bir sorun.”
Türkiye’de adı rüşvete karışmış ve sahipleri tutuklanmış bir şirketin, ülkeye TPIC üzerinden yakıt ihalesi yaptığını belirten Şahiner, ekonomik krizin esnafı derinden etkilediğini ifade eden Şahiner, “Esnaf kepenk kapatıyor ve bu durum 2025 sonunda Maliye’nin gelirlerine yansıyacak,” dedi.
NARENCİYEDE KRİZ UYARISI
Şahiner, özellikle narenciyede büyük bir kriz yaşandığına dikkat çekti. “Temmuz ve Ağustos’ta büyük bir bölümü satılmış olması gereken ürünün sadece yüzde 15’i satıldı. Bu hızla giderse ürün dalında kalacak. Pazar sıkıntısı yaşanıyor ve altın bir yıl kaçırıldı,” dedi. Ayrıca ihracat teşvik primlerinin belirsizliğine vurgu yaparak, “Hâlâ teşvik primlerinin ne olduğu belli değil,” eleştirisinde bulundu. Şahiner, ihracat teşvik primlerinin ne olduğunun hala bilinmediğini de dile getirdi.
BAKAN ÇAVUŞ’TAN YANIT
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Şahiner’in eleştirilerine yanıt verdi. Başbakan’ın talimatları doğrultusunda ihracatın önünün açıldığını belirten Çavuş, şu detayları paylaştı:
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Şahiner’in eleştirilerine yanıt vererek, Başbakan’ın talimatları doğrultusunda ihracatın önünün açıldığını belirtti. Çavuş, fümigasyon uygulamasının kaldırıldığını, transit geçişlerin devam ettiğini, depolamayla ilgili sıkıntıların aşıldığını ve bekleme sürelerinde herhangi bir sorun kalmadığını ifade etti.
"20 BİN TON CİVARINDA ÜRÜN SATILDIĞI SAPTANDI"
Çavuş, tarıma ayrılan bütçenin yüzde 21 olduğunu ve ihracat teşvik primlerini artırdıklarını söyledi. “Desteği 3 bin TL’ye çıkardık ve maksimum seviyeye ulaştık,” dedi. Ayrıca hasatta gecikme olmadığını belirterek, “Greyfurt hasadı tamamlandı, limon hasadı ise bitmek üzere. Güzelyurt’taki tahlillerde şeker oranları henüz gelmedi ancak 20 bin ton civarında ürün satıldığı saptandı,” ifadelerini kullandı.
“TEŞVİK PRİMLERİ İLK BAKANLAR KURULU’NDA GÖRÜŞÜLECEK”
Şahiner’in ihracat teşvik primlerine ilişkin sorusu üzerine Bakan Çavuş, bu konunun ilk Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınarak karara bağlanacağını belirten Çavuş, hükümetin destekleri artırdığını vurgularken, “Rakamlara ve yüzdeliklere bakıldığında desteklerin çok büyük oranda artırıldığı görülecektir,” dedi.
Meclis’teki tartışma, hükümetin üretim ve ihracat politikalarına yönelik eleştirilerin gölgesinde, ekonomik krizin çözümüne dair önerilerle devam etti.
(Kaynak: BUGÜN KIBRIS- KIBRIS GERÇEK)