Ünlü yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, KIBRIS TV canlı yayınına katıldı, Kıbrıs’ta büyük bir deprem olabileceğini söyleyerek, uyarılarda bulundu.

“Helen/Kıbrıs yayı dalma-batma zonudur”…Kahramanmaraş merkezli depremlerin fay hattını kırdığına dikkat çeken Görür, Girit’in güneyinden başlayan ve Kıbrıs’a kadar gelen Helen/Kıbrıs Yayından söz etti. “Bu yay, Doğu Anadolu Fayı’na bağlanıyor. Helen/Kıbrıs Yayı büyük bir deprem üretebilir nitelikte ‘dalma-batma zonudur. Özellikle Türkiye’deki büyük deprem Anadolu Levhasını Kıbrıs’a doğru 10 metreye varan bir savrulma gösterir. Bunlar dengeleri değiştirmiştir, bu yüzden de dikkatli olmak lazım.” dedi.

“Tedbirler alınmalı”… Prof. Dr. Görür, olası bir depreme karşı alınması gereken önlemlere işaret ederek, “Kıbrıs’ın depreme hazırlanabilmesi için yönetimini, halkını, altyapısını, yapı stokunu, ekosistem ile çevresini ve ekonomisini depreme hazırlamak gerekir. Tehlikenin büyüklüğüne göre deprem olmadan önce bunları elden geçirerek, depreme dirençli yapıp, zararları azaltmak lazım. İlk olarak, bu bileşenlerin nasıl etkileneceği araştırılmalıdır.” diyerek önemli uyarılarda bulundu.

Öykü KENDİR

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan ve Elif Şen Çatal’ın hazırlayıp sunduğu ‘Gün Ortası’ adlı programa canlı bağlantı ile katılarak, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Programda Yer Bilim Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Necdet de stüdyo konuğu oldu.

Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi’nde son haftalarda devam eden sismik hareketliliğe dikkat çekerek, deprem fırtınasının geçmişte de meydana geldiğini ve belli bir zaman devam ettikten sonra durduğunu kaydetti.

Santorini Adası’nda bulunan yanardağın patlama ihtimaline işaret eden Görür, “Türkiye’de özellikle Aydın ile Muğla arasında batı sahillerimizi etkileyebilir. Tabii bu etkileme büyük bir depremle olabileceği gibi volkanik bir patlamayla da olabilir. Benim şahsi görüşüme göre; Türkiye’yi etkileyecek büyük bir deprem ve volkanik bir patlamayla sonuçlanmaz, bu şekilde “deprem fırtınası” şeklinde devam eder. Bu benim görüşümdür, herhangi bir veriye dayanmıyor.” ifadelerini kullandı.

Görür, “Bu tür deprem fırtınaları daha önce de olmuştu. Sonuç olarak belli bir zaman devam ettikten sonra durmuştu. Bunun da öyle olabileceği düşünüyorum. Türkiye’yi etkileyebilecek boyutta veya büyük bir volkanik patlamayla sonuçlanacağını düşünmüyorum.” dedi.

İşverenlere Yeni Çalışma İzni Düzenlemesi: 250 Euro Teminat Zorunluluğu İşverenlere Yeni Çalışma İzni Düzenlemesi: 250 Euro Teminat Zorunluluğu

“Kıbrıs’ta da olabileceğini düşünüyorum”

Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaptığı uyarıları anımsatarak, şöyle devam etti:

“Hatay, Adana Havzası ve Kıbrıs’a dikkat edilmesi gerektiğini ifade etmiştim. Hatta bunun üzerine KKTC Başbakanı Ünal Üstel benimle görüştü, beni Kıbrıs’a davet etti. Ancak bu aşamada yararlı olmayacağını, beklemek gerektiğini söyledik. Bizim, Kıbrıs’ı, Adana Havzası’nı ve Hatay’ı uyarmamızın nedeni Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kırılan faydır. Doğu Anadolu Fayı’nın önemli bir kısmıyla Malatya’dan başlayan Hatay’a kadar devam eden Ölü Deniz Fayı da dahil fay sistemi kırıldı. Adana Havzası’ndan transfer edilen bu enerjiyle, stresle bir şekilde orada da deprem olacağını düşünüyorum. Kıbrıs’ta da olabileceğini düşünüyorum.”

“Helen/Kıbrıs Yayı büyük bir deprem üretebilir”

Naci Görür, “Girit’in güneyinden başlayan ve Kıbrıs’a kadar gelen Helen/Kıbrıs Yayı söz konusu. Bu yay, Doğu Anadolu Fayı’na bağlanıyor. Dolayısıyla bu sistemle Helen Yayı ilişkilidir, birbirileriyle etkileşimi söz konusudur. Helen/Kıbrıs Yayı aslında Afrika kıtasının Anadolu Levhası’na dalması sonucu meydana gelen bir “dalma-batma zonu”dur. Bunlar büyük depremler üreten zonlardır.” dedi.

Olası bir depremin büyüklüğüne ilişkin herhangi bir öngörüde bulunulmasının doğru olmadığını kaydeden Prof. Dr. Görür, “Bundan önceki asırda büyüklüğü 8’e varan depremler olmuş… Koca Afrika Levhası, Anadolu Levhası’nın altına dalıyor ve Doğu Akdeniz burada kapanıyor.” açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Görür, “Helen/Kıbrıs Yayı büyük bir deprem üretebilir nitelikte dalma-batma zonudur. Özellikle Türkiye’de büyük bir deprem olmuş, Anadolu Levhası aşağı yukarı 10 metreye varan bir savrulma göstermiş Kıbrıs’a doğru… Bunlar dengeleri değiştirmiştir, bu yüzden de dikkatli olmak lazım” değerlendirmesini yaptı.

Olası bir depreme ilişkin önlemler…

Yer bilimci Görür, olası bir depreme karşı alınması gereken önlemlere de işaret ederek, “Kıbrıs’ın depreme hazırlanabilmesi için yönetimini, halkını, altyapısını, yapı stokunu, ekosistem ile çevresini ve ekonomisini depreme hazırlamak gerekir. Tehlikenin büyüklüğüne göre deprem olmadan önce bunları elden geçirerek, depreme dirençli yapıp, zararları azaltmak lazım. İlk olarak, bu bileşenlerin nasıl etkileneceği araştırılmalıdır.” dedi.

Prof. Dr. Görür, “İnşallah Kıbrıs deprem hazırlığını doğru yapar.” diyerek, sözlerini tamamladı.


 

Kaynak; Kıbrıs Gazetesi