Türkiye’de satışı yasak olmasına rağmen, lise öğrencileri arasında moda olan elektronik sigaralar tehlike saçıyor. ‘Puf’ adıyla bilinen bu cihazları okula gizlice sokmak için akıllara durgunluk veren bir ‘zula’ yöntemi geliştirildi.

Meyve suyu kutusuna "Puf Zulası"

Ahmet Bozkurt suçlamaları kabul etmedi Ahmet Bozkurt suçlamaları kabul etmedi

Türkiye'de elektronik sigara satışı, 2020’de yasaklandı.  Sigaraya göre daha zararsız bir alternatif olarak pazarlanan tek kullanımlık ya da likit dolum yapılabilen bu cihazlar, meyve kokusu ve şekerli tadı nedeniyle kısa sürede gençler arasında yaygınlaştı. Bazı büfe ve bakkallarda el altından, internette ise farklı sitelerden ulaşılabilen bu cihazlar, 500-600 lira arasında satılıyor. İkinci eli ise 100 liraya elde ediliyor. Kullanım yaşı ortaokul çağındaki çocuklara kadar düşen bu elektronik sigaralar, okullarda yapılan üst aramalarında öğretmenler tarafından toplanmaya başlanınca öğrenciler, yeni bir yöntem ile bu cihazları gizliyor.  Bu yöntemde, boş ve küçük karton meyve suyu kutusuna öğrencilerin tabiriyle ‘puf’ koyuluyor. Öğrenci  sanki pipetle meyve suyu içer gibi zehir soluyor. Elektronik sigara satışı 2020 yılında yasaklanmış olmasına rağmen, Türkiye'de bu cihazların kullanımı gençler arasında hızla yayılmaya devam ediyor. 

Uzmanlar Uyarıyor: Elektronik Sigara Gençlerde Bağımlılık Yapıcı Etkiler Yaratıyor

Sağlık uzmanları, elektronik sigaraların gençlerde bağımlılık yapıcı etkilerine dikkat çekiyor. "Elektronik sigaraların içeriğinde nikotin gibi bağımlılık yapıcı maddeler bulunuyor. Meyve aromaları, cihazların zararsız gibi algılanmasına neden olsa da bu yanlış bir inanış" olarak ifade eden uzmanlar, özellikle ebeveynlerin ve eğitimcilerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.