Tatbikatın basın bilgilendirme toplantısı, İzmir Alsancak Limanı'na demirleyen TCG Sancaktar'da yapıldı.

Tatbikatın sevk ve idare edileceği sancak gemisi olan TCG Sancaktar'daki toplantıya tatbikata iştirak eden NATO unsurlarına ait gemi komutanları da katıldı.

Türkiye'nin ev sahipliğinde İzmir Körfezi ile Karadeniz Ereğli yaklaşma sularında icra edilecek Nusret-2024 Davet Tatbikatı'nın Güney Deniz Saha Komutanlığı tarafından planlandığını ve Tatbikat Mayın Filosu Komutanlığınca sevk ve idare edileceğini aktaran Aydın, şunları kaydetti: 

"Tatbikata NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 unsurlarından Romanya'ya ait 1 komuta kontrol gemisi ile İtalya, İspanya, Türkiye ve Yunanistan'dan birer mayın avlama gemisi ayrıca Azerbaycan, Malta, Romanya ve Umman'dan birer patlayıcı maddeleri zararsız hale getirme timi iştirak edecek. Tatbikata ABD, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Bulgaristan, Endonezya, Fas, Fransa, Gabon, Güney Kore, Malezya, Pakistan, Peru, Suudi Arabistan, Umman ve Ürdün'den toplam 33 gözlemci personel iştirak edecek."

Tatbikatın mayın döküş, mayın karşı tedbirleri ve liman ziyaretlerini de içeren 3 safhada icra edileceğini vurgulayan Aydın, Türkiye'den tatbikata 13 gemi, 3 uçak, 2 helikopter, 1 İHA ve çok sayıda timle birlikte toplam 940 personelin katılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan  Abd'de Cumhurbaşkanı Erdoğan Abd'de

Aydın, tatbikatın 2 ayrı denizde ilk defa gerçekleştirileceğini, dün itibarıyla gemilerin görev yerlerine geçtiğini sözlerine ekledi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yönetiminde Türkiye'den 13, Romanya, Bulgaristan, İspanya, Yunanistan ve İtalya'dan 9 olmak üzere toplam 22 gemi, ilk kez iki ayrı denizde icra edilecek tatbikat için görev yerlerini aldı.

Savunma sanayii firmaları Nusret-2024 Davet Tatbikatı kapsamında teknolojilerini sergiledi

Türkiye ev sahipliğinde mayın harekatına yönelik eğitimlerin icra edildiği Nusret-2024 Davet Tatbikatı kapsamında savunma sanayii firmaları, teknolojilerini yerli ve yabancı katılımcılara tanıttı.

Firmaların su altı ve su üstü teknoloji ürün ve araçlarını görücüye çıkardığı sergiye tatbikata iştirak eden gemi komutanlıklarından yetkililer ve gözlemciler de ilgi gösterdi.

Sergide radara yakalanmayan su altı planörünü tanıtan Sonitus firmasının kurucu ortağı Ayberk Aybek Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda üretimler yaptıklarını söyledi. Aybek, planörün seyir denemelerine devam ettiğini, Mersin ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında seyir planladıklarını da aktardı.

Tatbikat, 29 Eylül'de tamamlanacak.

Tatbi̇kat (1)