MHP lideri Bahçeli, partisinin bugünkü Meclis Grup Toplantısı'nda Öcalan'ın, "örgütü lağvetme ve terörü sonlandırma dirayeti" göstermesi halinde, tecridin kaldırılmasının yolunu da açan, "Umut hakkı"nın kullanımıyla ilgili yasal düzenleme yapılabileceğini söyledi.
1 Ekim'de TBMM'nin yeni yasama yılının açılışında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partililer (DEM Parti) tokalaşmasının ardından yaptığı açıklamalar ve Abdullah Öcalan'a yapığı çağrılarda gündemde olan Bahçeli, bugünkü konuşmasında, "DEM'e uzattığı elin günlerdir konuşulup, tartışıldığına" dikkat çekti.
Açıklamaları nedeniyle "dedikodu borsasının rekor kırdığını" belirten Bahçeli, "Son iki haftadır görüş ve düşüncelerimi berrak ölçüde açıklayıp samimi niyetimi paylaşmış olsam da, birileri yine rahat durmuyor, ısrarla samanlıkta iğne arayışına, karanlıktan aydınlığa taş fırlatmaya kalkışıyor" dedi.

Bahçeli, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın kendisine yönelik, "Adına ister kuşkonmaz deyin yeni bir sürece ihtiyacımız var" açıklamalarına da isim vermeden, tepki gösterdi:

"Türkiye'nin yeni bir çözüm sürecine değil, ortak aklı çalıştırmaya, dürüst ve samimi adımlara, dış dayatmalara kapalı durmaya, 1000 yıllık kardeşliği daha kuvvetlendirmeye ihtiyacı vardır, olmalıdır."

"Türkiye'nin sorunu Kürtler değil, terör örgütü" diyen Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

Dural: "Dayanışmamız iktidar yapacaktır" Dural: "Dayanışmamız iktidar yapacaktır"

"Tek tek Kürt kardeşlerimin sorununu çözmek elbette mecburidir ama kolektif kimlik ve etnik temelde bir çözüme atıf yapmak vahim bir tehlikedir...Meselenin can alıcı noktası şudur: Terör örgütünün taleplerini kabul etmek tehdide boyun eğmek demektir. Terörün belini kırmak her şart ve durumda görevimizdir."

Bahçeli, PKK için tek çıkışın, "eylemlerine ön şartsız son vermesi, dağdan inip, silahlarını devlete teslim etmesi ve Türk adaletinin vereceği hükme razı olarak cezasını çekmesi olduğunu" ifade etti.

Çözüm adresinin TBMM olduğunu vurgulayan Bahçeli, "Eğer terörsüz bir siyaset, terörsüz bir ülke, terörsüz bir gelecek hususunda herkes ittifak halindeyse; o halde değil elimizi taşın altına koymaya, gövdemizi koymaya varız ve buradayız" dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli daha sonra Abdullah Öcalan'a daha önce yaptığı çağrıyı anımsattı ve çağrısını bir ileri aşamaya taşıdı:

"Teröristbaşı işin içinde olmazsa bir şey çıkmaz diyenlere de sesleniyorum: Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, 'Umut Hakkı'nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın.

"Ne Kandil, ne de Edirne; adres İmralı’dan DEM’e uzansın. Bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız. Vatan, millet, devlet, bayrak, ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye sonuna kadar hazırız.

"Türkiye ve Türk milleti için her fedakarlığı yapmaya, her çileye katlanmaya, lazım gelen her adımı atmaya kararlıyız, inançlıyız. Tarih huzurunda diyorum ki, yeminliyiz."