Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dün yapılması planlanan toplantısında yeterli çoğunluk sağlanamadığı için toplanamamıştı. İç tüzük gereği Genel Kurul’un başlayabilmesi için en az 26 milletvekilinin salonda hazır bulunması gerekiyor. Dünkü yoklamada bu sayı sağlanamayınca toplantı bugüne ertelendi.
UBP Grup Toplantısı, başörtüsü tartışmalarıyla geçti. Meclis Genel Kurulu, söz konusu tartışma sebebiyle toplanamadı.
Bazı milletvekilleri, yaşanan başörtüsü tartışmalarının zamanlamasını yanlış bulduğunu belirtirken, Hasan Taçoy ile İzlem Gürçağ Altuğra’nın toplantıya katılmadığı kaydedildi.
Hükümetin, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği ziyaret öncesinde, başörtüsünü serbest bırakacak şekilde düzenlemeyi tamamlamayı planladı.
CTP: UBP'Lİ VEKİLLER MECLİS'İ TERK ETTİ, HÜKÜMETİN YARATTIĞI KRİZ MECLİS'İ KİLİTLEDİ
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), hükümetin yarattığı kriz nedeniyle Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nun kilitlendiğini ve hükümetin sorumsuz tavrını eleştirdi.
CTP, hükümetin toplumsal gerilime yol açan suni gündemle Meclis'i çalışamaz hale getirdiğini belirterek, yaşanan durumu halkın karşısında sorumsuzluk olarak tanımladı.
CTP'nin açıklamasının tamamı şu şekilde:
"'Hükümetin' yarattığı kriz Meclis’i kilitledi"
Anayasa gereği düzenli toplanması gereken Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, üçlü koalisyonun yarattığı ve toplumsal gerilime sebep olan suni gündem nedeniyle kilitlenmiştir. 7 Nisan Pazartesi günü (dün) yapılması gereken Genel Kurul toplantısı, hükümet partilerinin nisabı sağlayamaması yüzünden yapılamamıştır. Bugün (8 Nisan Salı) ise UBP grup toplantısı sabah saat 10.00 civarında başlayıp 16.30’a kadar sürmüş, ardından UBP’li milletvekilleri Meclis’ten ayrılmış ve sonuçta Meclis yine açılamamıştır. Bu tavır, sadece muhalefete değil, topluma karşı da sorumsuzluk ve saygısızlıktır.
Gerek CTP grubuna mensup gerekse bağımsız milletvekilleri, iki gün saatler boyunca Meclis’te toplantıları beklerken, Meclis Başkanı Sayın Ziya Öztürkler, bugün Genel Kurulu açmak için herhangi bir girişimde bulunmamıştır.
Hükümetin kimseyle istişare kurmadan eğitimle ilgili Disiplin Tüzüğü’nde yaptığı değişiklikle patlak veren gerilimin geldiği nokta, belli ki hükümetteki partileri de kilitlemiştir.
Gerek Anayasa gerekse Meclis İç Tüzüğü gereği toplanması gereken Meclis Genel Kurulu’nu çalışamaz hale getirenlerin bu topluma verebileceği hiçbir şey kalmamıştır." ifadelerine yer verildi.
Gözler, hükümet kanadında yaşanan görüş ayrılıklarına çevrildi.
Meclis Genel Kurulu'nun ne zaman toplanabileceği ise belirsizliğini koruyor.