Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) cennet köşelerinden biri olan Kapalı Maraş, Ekim 2020’de hayalet şehir olmaktan çıktı. Sahil şeridinin faaliyete geçmesiyle bölgeye yüzbinlerce turist akın etti. KKTC, Maraş’ın daha fazla alanını ziyarete açmak için çalışmalarına başladı. Şu ana kadar Maraş’ın yüzde 3,5’i askeri bölge statüsünden çıkarılarak sivilleştirildi. Maraş’ın açılması ada refahına önemli katkı sağladı. KKTC, Maraş’ın kendi toprağı olduğunu vurgulayarak, burayla ilgili karar alırken Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) dahil hiçbir kurumdan icazet almayacağını ifade ediyor.

Bölgenin tamamen sivil halkın kullanımına açılmasının önünde mülkiyetle ilgili sorunlar bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mutlu Barış Harekatı’nın 50. yılında Lefkoşa’da yaptığı konuşmada, mülkiyet konusunda çözümün yegane adresinin Taşınmaz Mal Komisyonu olduğunu vurguladı. Türkiye ve KKTC makamları, Maraş’ta taşınmazı olan Rumlara ve diğer vatandaşlara Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuru yapmaları çağrısında bulundu. Komisyona Maraş özelinde 500’den fazla başvuru yapıldı. GKRY’nin engelleme çalışmalarına rağmen birçok Rum vatandaşının da başvurduğu öğrenildi. Mülkiyete ilişkin problemlerin ortadan kalkmasıyla Maraş’ın tamamının KKTC yönetiminde açılması hedefleniyor.

Muhtara Hapis Cezası Muhtara Hapis Cezası

**Yüzde 3,5 Sivil Hale Getirildi**

Maraş’ın kamuya ait Demokrasi Caddesi ve sahil kısmının bir bölümü ilk olarak 8 Ekim 2020’de kullanıma açıldı. Bu açılış sonrası Maraş, “dark turizm” noktasında önemli bir destinasyon haline geldi. Bakanlar Kurulu kararıyla Temmuz 2021’de Maraş’ın ikinci aşaması kapsamında bir bölge daha askeri olmaktan çıkarıldı ve böylece Maraş’ın yüzde 3,5’i sivil hale geldi.

**Plajlar ve Diğer Yenilikler**

Uzunluğu 800 metreden fazla iki plaj halkın kullanımına sunuldu. Kamuya ait bölgelerde ağaç dikimi, peyzaj ve temizlik çalışmaları gerçekleştirildi. 2021’den itibaren ziyarete açık bölgedeki yol güzergahında otobüsle ring servisi yapılmaya başlandı. Gazimağusa Belediyesi, ziyaretçiler için büfe ve bisiklet kiralama noktalarını hizmete sundu. Demokrasi Caddesi üzerindeki eski Belediye Parkı ve içindeki tesisler yenilendi. Ayrıca, Temmuz 2021’de restorasyonu tamamlanan Bilal Ağa Mescidi ibadete açıldı ve 47 yıl aradan sonra ilk cuma namazı burada kılındı.