19 Aralık 2016 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeyle, Girne-Lefkoşa ana yolunun Girne Katlı Kavşak ile St. Hilarion Kalesi Kavşağı arasındaki bölümde, 5 ton ve üzerindeki kamyonların trafiğe çıkması yasaklandı. Ancak, St. Hilarion Kalesi Kavşağı'nda ağır vasıtaların geçişinin yasak olduğuna dair levha bulunmasına rağmen ağır vasıtalar bu bölgeyi kullanmaya devam ediyor. Elde edilen görüntüler, yasaklı bölgeye büyük araçların girmeye devam ettiğini ve trafik kurallarına uyulmadığını gösterdi.

Karayolları Dairesi’nin Fasıl 83 Umumi Yolları Koruma Yasası'nın 4. Maddesi'ne göre, kamu mesai başlangıç saatinden bir saat öncesine kadar 5 ton ve üzerindeki ağır vasıtaların trafikte bulunması yasaklanmıştı. Ancak, Arpalıklı Şirketi ve diğer birçok firma bu yasakları hiçe sayarak ağır vasıtaları trafikte bulundurmaya devam ediyor.

Bu durumun temel nedenlerinden biri, polis denetimlerinin yetersizliği olarak öne çıkıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karayolları Dairesi Müdürü Kazım Kafaoğlu ve eski Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran, polis denetimlerinin yetersiz kaldığına dikkat çekti.

Bursalı tabipler 'vergide adalet' için eylemlerini sürdürüyor Bursalı tabipler 'vergide adalet' için eylemlerini sürdürüyor

KAZIM KAFAOĞLU: POLİS DENETİMLERİ YETERSİZ

Karayolları Dairesi Müdürü Kazım Kafaoğlu, Lefkoşa-Girne ana yolunda yasaklara rağmen ağır vasıtaların kullanımına devam edildiğini ve mevcut denetimlerin yetersiz olduğunu belirtti. Kafaoğlu, polisin yeterince kontrol yapmadığına dair artan şikayetleri vurgulayarak, durumu polise bildirdiklerini ve denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini ifade etti. Kafaoğlu, “Yasaklara uymayan firmalar hakkında raporlar hazırlansa da bu raporların caydırıcı etkisi bulunmuyor çünkü polis denetimleri yetersiz kalıyor” dedi.

HASAN NİHAT ERDURAN: POLİS, YAYINLANAN EMİRNAMEYİ UYGULAMALI

Eski Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran ise, 5 ton üzeri araçların bu yolda giriş ve çıkışlarının mevcut düzenlemelere uygun olarak kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. “En son müdürün yayınladığı emirname geçerlidir ve polis, bu emirnameleri uygulamak ve ceza kesmekle yükümlüdür. Karayolları Dairesi, yol ve araçlarla ilgili emirname yayınlama yetkisine sahiptir ve bu emirnamelere belediyeler de uymak zorundadır” dedi.

Erduran, polislerin araçların teknik muayene belgelerini ve ağırlıklarını kontrol etmeleri gerektiğini, emirnamelerde belirtilen plakaların da denetlenmesi gerektiğini ifade etti. Erduran ayrıca, altyapı denetimlerinin belediyeler, zabıtalar ve polis tarafından 7/24 yapılması gerektiğini vurguladı.

"2004 YILINDA HİBE EDİLEN AKS KANTARLARI KULLANILMIYOR VE POLİSLER MOBİL TARTI YAPMASI GEREKİYOR"

Erduran, 2004 yılında Karayolları Dairesi tarafından hibe edilen aks kantarlarının kullanılmadığını ve polislerin mobil tartı yapması gerektiğini söyledi. Erduran, trafikte basit ihlallerde dahi ceza kesilmesi gerektiğini, ancak yeterli polis bulunmadığından yeteri kadar denetim yapılmadığını söyledi ve daha fazla polis alınması gerektiğini vurguladı.

ERDURAN, PARALEL SERVİS YOLLARINDAKİ ZAYIFLIKLARA DİKKAT ÇEKTİ

Erduran öte yandan, ana yollardaki dinlenme ceplerinin arıza ve denetim amacıyla kullanıldığını belirterek, paralel servis yollarındaki zayıflıklara dikkat çekti. Yollarda otokorkulukların ve ağaçlandırma çalışmalarının yetersiz olduğunu vurgulayan Erduran, reklam panolarının aralıklı olarak ve kavşaklardan uzak yerleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Mülk sahiplerinin izninin alınması ve güvenliğin sağlanması gerektiğini belirten Erduran, belediyeler ve polislerin bu konulara hassasiyet göstermesi gerektiğini söyledi.

Erduran, Karayolları Dairesi'nin istimlak alanlarında reklam panosu dikme izni vermediğine dikkat çekerek, belediyelerin reklam gelirlerini bölgenin temizlik ve peyzajında kullanmaları gerektiğini dile getirdi. Erduran ayrıca, bazı belediyelerin yaz mevsiminde olmamıza rağmen asfalt sezonunda bitümlü sıcak karışımlarla yol tamirlerini gerçekleştirmediğine vurgu yaptı.