Türkiye’de Kürt kültürüne yönelik baskılar son aylarda yeniden artış gösterdi. Kürt gençleri, geleneksel Kürt dansları olan halaylara katıldıkları veya bu dansları sosyal medyada paylaştıkları gerekçesiyle tutuklanıyor. Temmuz ayında, Mersin’de 9 Kürt genci halay çektikleri için “terör örgütü propagandası” yapmakla suçlandı ve tutuklandı. Bu durum, Kürt kültürel pratiklerinin kriminalize edilmesine yönelik tarihsel baskıların bir devamı olarak görülüyor.

Kürt kültürü üzerindeki bu baskılar, yalnızca kültürel faaliyetlerle sınırlı kalmayıp, Kürtçe konuşma ve Kürt kimliğine yönelik diğer sembolik ifade biçimlerine de yayılıyor. Pro-Kürt Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM), bu baskıları şiddetle kınayarak, hükümeti Kürt kültürünü hedef almaktan vazgeçmeye çağırdı. Partinin eş başkanı Tuncer Bakırhan, bu baskıların Kürt toplumu üzerindeki etkilerini vurgulayarak, hükümetin Kürt kültürüne yönelik saldırılarının toplumsal bölünmeleri derinleştirdiğini belirtti.

76. Emmy Ödülleri’nde Japonya’nın kalbi Hollywood’da attı 76. Emmy Ödülleri’nde Japonya’nın kalbi Hollywood’da attı

Bu durum, Kürt kültürünün Türkiye’de maruz kaldığı baskının boyutlarını yeniden gözler önüne seriyor ve uluslararası insan hakları örgütlerinin de dikkatini çekiyor.