Adamız, tarihi ve coğrafi konumu dolayısıyla çeşitli lezzetleri bünyesinde barındırırken, gastronomi dünyasında unutulmaz bir iz bırakmaktadır. 

Kleftiko (Hırsız Kebabı)

Hırsız kebabı, neredeyse 100 yıldır unutulmaya yüz tutmuş bir lezzettir. Hırsız kebabının aslında hırsızlık kültürünün eseri olduğu belirtilmelidir. Ada toplumunda hırsızlık, fakirlikten dolayı olan bir şeydi. Çok eskilerde hırsızlar, çaldıkları hayvanı ovada yer altına kazdıkları fırınlara veya oyuk kayalar içerisine yaptıkları fırınlara koyarlardı. Üzerini toprakla kapatıp 7-8 saat pişirdikten sonra, etler gidilip orada kesilip yenirdi. Bu olay, eskilerin anlatımına göre 1950’li yıllara kadar yapılmıştır. Günümüzde bu olay bitmiştir.

Kaçak Göçmene Sahte Evrak Cezası Kaçak Göçmene Sahte Evrak Cezası

Hırsız kebabının üç adı vardır; bunlardan biri ohto kebabıdır. Bu ismin sebebi, kebabı pişirmek için kazılan çukurun ohtoya yapılmasındandır. Diğer bir ismi harnıp kebabıdır. Bu ismin coğrafi olarak alınan bir isim olduğu belirtilmektedir. Bölgesel olarak çok harnıp yetiştirilen bölgede ateşi yapmak için harnıp dalları kullanılır. Bu nedenle, o bölgelerde hırsız kebabına harnıp kebabı da denilmektedir.

Malzemeler:
- 6 adet büyük boy patates, yıkanmış ve ayıklanmış
- 6 adet büyük parça kuzu eti
- Tuz ve karabiber
- 12 adet defne yaprağı
- Alüminyum folyo kağıdı ve yağlı kağıt
- Kerpiç, su ile çamur haline getirilmiş

Nasıl Yapılır?
Toprak fırının yakılır ve 2 saat ısınması beklenir. Patatesler ortadan ikiye bölünüp derin bir kaba konulur. Etler de patateslerin olduğu kaba koyulur, tuz ve karabiber eklenip güzelce harmanlanır. Bir parça et, iki parça patates ve iki defne yaprağı folyo kağıt üzerine yerleştirilir. Folyo kağıdın yiyeceklere temas etmemesi için üzerine yağlı kağıt serilir. Kağıdın yırtılmamasına dikkat edilerek, hava almayacak şekilde katlanır. Hazırlanan et ve patatesler büyük bir sininin içine, gerekirse, üst üste gelecek şekilde konulur. Önceden bir iki saat yanmış olan toprak fırına sini yerleştirilip, sıcaklığın dışarıya çıkmaması için kerpiçle fırının ağzı  iyice sıvılır. Patatesler ve etler en az beş veya altı saat pişirilir. Salata ve yoğurt ile sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun!