KTSO'dan yapılan açıklama şu şekilde; "Ülkemizdeki trafik kaosu ve trafik kazaları, ciddi kronik sorunlarından birisi olmaya devam ediyor. Ölümlü trafik kazaları endişe verici boyutlara ulaşmıştır.
2024’te trafikte 50 kişilik can kaybı, 2007’den bu yana en yüksek rakam olarak istatistiklere geçti. Bu rakam, trafikte ciddi tedbirler alınması gerektiğini gösteriyor.
Nitekim içinde bulunduğumuz 2025 yılında ise ilk 17 günde 7 kişinin hayatını kaybetmesi, durumun vahametini bir kez daha ortaya koymaktadır. İnsanlarımız yollarda can verirken, hükümetin tedbir almak için herhangi bir çalışma ya da girişim yapmaması düşündürücü ve üzüntü vericidir.
"Trafiğe çıkan kimsenin evine sağlıklı döneceğinin garantisi yoktur"
Bugün trafiğe çıkan kimsenin evine sağlıklı döneceğinin garantisi yoktur. Trafikteki kaos herkesi tehdit etmektedir.
Geçmişte trafikle ilgili yapılan ya da yapmaya çalışılan birçok çalışma, proje, seferberlik tamamlanamamış ya yarım kalmış ya da tam uygulanamamıştır.
Evet sürücü hataları vardır ama trafik kazalarını salt sürücü hatasına bağlamak doğru değildir. Trafikte bugünkü keşmekeşin birçok sebebi vardır. Tüm sebepler ele alınarak ciddi bir çalışma yapmak ve gerçek anlamda bir seferberlik düzenlemek şarttır.
Nüfusu, KKTC nüfusundan iki kat fazla olan Güney Kıbrıs’ta bizden daha az trafik kazası meydana gelmektedir. Bunları göz önünde bulundurmalı, neler yapmamız gerektiği konusunda ciddi bir çalışma ortaya konulmalıdır.
Yollardaki yetersizlik, yıpranma, altyapı sorunları, yani yol güvenliği ciddi bir sorundur ve devlet bu konuda tasarruf etmemelidir. Seyrüsefer ücretlerinden alınan yüklü para, maliye kasasına değil, trafik altyapısına harcanmalıdır.
Araç güvenliği, ülkemizde önemsenmeyen konulardan birisidir ama birçok kaza bu nedenle meydana gelmektedir. Ülke şartlarına uymayan ya da trafiğe çıkmayacak kadar eski araçlar ciddi riskler yaratmaktadır.
Ülkemizde trafiğimizin kaldıramayacağı kadar fazla araç vardır. Düzenli toplu taşıma ağına sahip olmadığımız bir ailedeki her ferdin araç sahibi olma ihtiyacı hem ekonomik kayba hem de trafiğin kaldıramayacağı yoğunluğa neden olmaktadır. Bu nedenle hükümetin ve belediyelerin herkese hizmet edecek gerçek anlamda bir toplu taşıma ağı kurmak için
ciddi çalışmalar yapması gerekmektedir.
"Nüfus artışı ve trafiğimize alışkın olmayan yabancılar yollarda kazalara neden olmaktadır"
Kontrolsüz nüfus artışı ve trafiğimize alışkın olmayan yabancılar yollarda kazalara neden olmaktadır. Bu konuda bir eğitim süreci kaçınılmazdır.
Trafikte denetim ve caydırıcılık konusunda da yetersiz kalınmaktadır.
En önemlisi de eğitim ve bu eğitimin içselleştirilmesidir. Elbette eğitim kısa sürede başarılacak bir konu değildir ama bu konuda bir yerden ciddi bir şekilde başlamak gerekmektedir. Bugün dünyada başka ülkeler trafikteki sorunlarını nasıl çözmüştür, gözlemlemek ve hiç bıkmadan, bu örnekler üzerinden çalışmak gerekmektedir.
Canımız yandığında feryat etmekle, daha sonra da unutmakla ne trafiği ne de başka kronik sorunları çözebiliriz. Trafik artık hükümetin önceliği olmalıdır.
Trafikle ilgili hükümetin ve tüm paydaşların bir araya gelip bir seferberlik düzenlemesinin zamanı gelmiş de geçmiştir bile. Ancak bunlar “dostlar alışverişte görsün” misali sözde veya göstermelik olmamalı, inanarak ve ciddi çalışmalarla, sonuç almaya yönelik olmalıdır."