KTOEÖS, “Devletin kazancının kamusal okullara aktarılmadığını” savundu
KTOEÖS yetkilileri dün basın açıklaması yaparak, “Okullar açılacak durumda değildir” iddiasını yineledi
İNŞAATLAR SÜRÜYOR
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Milli Eğitim Bakanlığı’nın “okullara tek kuruş ayırmadığını” savundu. KTOEÖS yetkilileri dün sabah Atatürk Meslek Lisesi’nde (AML) basın açıklaması yaparken, Sendika Başkanı Selma Eylem, okulların açılacak durumda olmadığını, öğretmen, öğrenci ve okul idaresinin güvensiz bir ortamda eğitim-öğretim yapmaya çalışacağını belirtti. Eylem, “Eğitim yılı açılacak, okulların açılma tarihi gelecek ve inşaatlar hala devam edecek.” dedi. AML’de Haziran sonundan itibaren devam eden güçlendirme çalışmalarına işaret eden Eylem, öğretmenler, öğrenciler ve okul idaresinin güvenli olmayan bir ortamda eğitim-öğretim yapmaya çalışacağını kaydetti.
KONTEYNER OKULLAR
Başta Lefke Gazi Lisesi (LGL) olmak üzere okullara konulan konteynerlere dikkati çeken Eylem, “Konteyner meselesi sizin için geçici çözüm değildir. Bunu kalıcı hale getirmeye çalışıyorsunuz.” şeklinde konuştu. “Okullar kadro sayıları yeterli olmayacak şekilde açılacak. Eğitime verilen değer ve önem, nitelikli eğitim meselesi göz ardı ediliyor” diyen Eylem, Eğitim Bakanı’nın LGL için de “geçici tedbir aldığını” söyleyerek kamuoyunu yanılttığını savundu.
YETERSİZ ÇALIŞMALAR
Sendika Mali Sekreteri Ahmet Karaoğulları da deprem konusunda yapılan çalışmalardaki yetersizliğe işaret ettiği açıklamasında, “Vatandaştan deprem vergisi toplandı. Deprem Komisyonu kuruldu. Okullarla ilgili yapılan ön çalışmalarda, deprem riski olan bölgelerde çalışmaların başlatılması gerekiyordu ancak aradan 20 ay geçmesine rağmen halen tamamlanmış, güçlendirmesi veya yenilenmesi gerçekleşmiş herhangi bir okulu gösterecek durumları yok” dedi. Karaoğulları, “Deprem Komisyonu’nun adanın kuzeyinde 6,5 şiddetinde bir deprem yaşanması halinde, kamu okullarının yüzde 70’inin yıkılma riski var.” Şeklindeki açıklamasını da hatırlattı.
TEK KURUŞ YOK
Sendika Genel Sekreteri Tahir Gökçebel ise okulların tek kuruşluk bütçesi bulunmadığını, eğitimin rant kapısı haline getirildiğini, bakanlığın “iş bulma kurumu” gibi çalıştığını savundu. Gökçebel, bakanlığın okullarda kamusal, bilimsel ve laik eğitime hiçbir katkı yapma noktasına gelmediğini söyledi. Birleştirilmiş sınıfların 40-45’lere ulaştığını kaydeden Tahir Gökçebel, “Çözüm nedir? Konteyner mi? Malzemeden kısıldığı gibi öğretmenden de kısılıyor.” dedi. Devletin kazancının kamusal okullara aktarılmadığını belirten Gökçebel, okullara tek kuruş ayırmayan Eğitim Bakanı’nın bir an önce istifa etmesi gerektiğini söyledi. Gökçebel ayrıca, devlet okullarının gizlice özelleştirildiği yönünde ilginç bir iddia da bulundu.