Kripto borsaları ülkemizde yaygınca kullanılırken kripto para borsa vurgunlarına ülkemiz yabancı değil.

Yüksek enflasyon ve riskli piyasa koşulları, yatırımcıları kripto paralara yönlendirdi. Ancak Bitay kripto borsasında yaşanan mağduriyetler yüzlerce yatırımcının zor durumda kalmasına neden olduğu şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Ülkemizde başta Todex olmak üzere bası dramatik batışlara da şahit olundu .

Yüzlerce Bitay mağdurunun çığlığını duyan yok!

Birgün gazetesi yazarı Ozan Gündoğdu, bitay.com.tr uzantılı kripto para borsası Bitay’ın Türkiye’de yüzlerce kişiyi mağdur ettiğini, kripto para sahiplerine aylardır paralarını vermediğini ve mağdur ettiği kişiler içinde intihar edenlerin, eşinden boşananların bile olduğunu belirtti.

Ozan Gündoğdu, “Mağdurların çığlığı” başlıklı yazısında Temmuz ayında kripto para borsası Bitay'ın mağdurlarının kendisine ulaştığını ve başkalarının bu kripto para borsasına para kaptırmasını istemedikleri için konunun haber yapılmasını istediklerini aktardı.

2018 yılında kurulan Teknopark İstanbul'da faaliyetlerine başlayan Bitay Teknoloji, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 akademisyen ve 1 bilirkişi tarafından geliştirildiği Bitay borsasının sahibinin Niyazi Yılmaz olduğu öğrenildi. Bitay'ın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Desteği ile Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark'ında Araştırma-Geliştirme Projesi olarak geliştirildiği öğrenildi.

Şikayetler ciddi boyutta.

Bitay'ın 2024 yılı nisan ayından beri bekleyen yüzlerce kişinin kripto transferi ve para transferi gerçekleştirmediği  iddia ediliyor.

THY, Pakistan Havayolları’nı satın alıyor mu? Resmi açıklama geldi THY, Pakistan Havayolları’nı satın alıyor mu? Resmi açıklama geldi

Avrupa'da Türkiye kadar kripto paraya yatırım yapan başka bir ülke bulunmuyor. Üstelik bu durum, yalnızca Türkiye’nin 85 milyonluk nüfusundan kaynaklanmıyor; çünkü nüfusa oranla baktığınızda da Türkiye, yüzde 16’lık yatırım oranıyla Avrupa birincisi.

Yüzlerce mağdur olduğu iddiaları artık basında açık açık yazılmaya başlandı.

Bu piyasada yer almak isteyen borsalardan biri de Bitay.com. Ancak bugünlerde, ardında yüzlerce mağdur bırakmış durumda. Bir Bitay mağduru, 15 Mayıs’ta 69 bin lirasını çekmek istemiş ancak o günden bu yana parasını alamamış.

Hoş geldin bonusları ile abonelik tuzağına çekiliyorlar

Tıpkı bahis sitelerinde olduğu gibi, kripto para borsaları da yeni kullanıcıları hoş geldin bonuslarıyla cezbediyor. Yeni bir borsaya üye olduğunuzda, 500 TL veya 1000 TL değerinde bonuslar alabiliyorsunuz. Bu tür teşvikler, enflasyon altında ezilen kitleleri kendine çekerken, birçok kişiyi de tehlikeli bir alışkanlığa sürüklüyor.

Bir başka mağdur ise Nisan ayında para çekim talebinde bulunmuş ve aylardır bekletiliyor. Mağdurlar arasında, aile düzeni bozulanlardan, intiharın eşiğine gelenlere kadar pek çok trajik hikaye var.

Ümitlerini yitiren mağdurlar, çareyi gazetecilere başvurmakta buluyor ve 2021’de yaşanan Thodex skandalını hatırlatıyorlar.

Bitay, kağıt üzerinde bir adresi ve web sitesi olan, ancak gerçekte 2 çalışanlı küçük bir işletme. Temmuz ayında şirket, altyapı çalışması yapıldığını ve ağustos ayında bu çalışmaların sona ereceğini, ardından mağdurlara ödeme yapılacağını bildirmişti.

Ancak Eylül sonuna gelinmesine karşın şirket hala ödeme yapamadı. Kripte para piyasalarına hakim uzmanlar Bitay'ın kullanıcılarının birçoğunun küçük "hoş geldin" bonuslarıyla abone yapıldığını ve ardından paraların toplandığını vurguluyor.

Şirketin yatırımlarından beklenen getirinin sağlanamaması ve toplu para çekim talepleri karşılanmaması sonucu likidite krizi yaşadığı ve ödeme yapamaz hale geldiği de belirtiliyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre, hiçbir Avrupa ülkesinde yetişkinlerin yüzde 16’sı kripto para yatırımı yapmıyor. Dünya genelinde ise Türkiye’yi bu oranda geride bırakabilen yalnızca Nijerya ve Vietnam var.