Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Almanya merkezli tur operatörü TUI'nin KKTC için “Kıbrıs’ın işgal altındaki kuzeyi” ifadesini kullanmasına sert tepki gösterdi. Ataoğlu, bu skandal ifadeyle Almanya'nın KKTC’nin statüsünü belirlemeye kalkışmasını kınadı ve bunu kabul edilemez buldu.

Ataoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) KKTC'deki turizmi baltalamak ve ekonomiyi çökertmek için sürekli oyunlar oynadığını vurgulayarak, AB serbest dolaşım hukukuna aykırı bir şekilde KKTC'ye geçişlerin engellenmesini eleştirdi. Tur operatörlerine, Rumların bu oyunlarına düşmemeleri çağrısında bulundu.

TUI'nin acentelere gönderdiği e-postadaki "Kıbrıs'ın işgal altındaki kuzeyi" ifadesi üzerine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da tepki gösterdi. Tatar, KKTC'de tatil için rezervasyon yaptıran AB ve diğer ülke vatandaşlarının geçişlerinin yasa dışı şekilde engellendiğini belirterek, Rumların tur operatörlerine şantaj yaptığını ifade etti.

Lefkoşa-Girne Anayolu’nda Trafik Kazası: İki Yaralı Lefkoşa-Girne Anayolu’nda Trafik Kazası: İki Yaralı

GKRY, KKTC'den mülk alan üçüncü ülke vatandaşlarına karşı işlem başlatmış ve son 6 ayda KKTC'den emlak alan bazı İsrail ve Alman vatandaşlarını GKRY’de gözaltına almıştı. Rum basını, KKTC’deki kiralanan evler ve otellerin kendi turizmlerini olumsuz etkilediğini iddia ederken, GKRY tur operatörlerine ve rehberlere yönelik yaptırımlar uygulama tehdidinde bulunmuştu.