Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meclis Başkanı seçimleri sürecinde, ilk 14 tur boyunca geçerli kabul edilen çift mühürlü oyların, 15. turda neden sayılmadığına dair tartışmalar, hem kamuoyunda hem de siyasi partiler arasında gerginlik yarattı. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve diğer muhalefet temsilcileri, bu durumun, hükümetin niyetini sorgulatan bir kaos planı mı yoksa hukuki bir yorum mu olduğuna dair eleştirilerde bulundu.

CTP Grup Başkan Vekilleri Erkut Şahali ve Sıla Usar İncirli, meclisteki bu ani değişiklikle ilgili, “hukuka aykırı” olduğunu belirttikleri kararın, demokratik süreci sekteye uğrattığını vurguladı. Şahali, “Yasal olarak başkanlık seçiminin tamamlanmadığını ve seçilmemiş bir kişinin başkan ilan edildiğini” söylerken, bu sürecin hukuk dışı uygulamalara dönüştüğünü ifade etti.

Sıla Usar İncirli de benzer eleştirilerde bulunarak, hükümetin basına yönelik kısıtlamaları ve meclisteki sürecin meşruiyetini tartışmaya açan adımlarını eleştirdi. “Hükümetin demokrasi anlayışının eksik olduğunu ve kurgu oluşturmaya çalıştığını” söyleyen İncirli, bu tarz kararların kamuoyunun güvenini zedelediğini belirtti.

Harmancı’dan Fırtına Açıklaması: Ekipler Sahada Harmancı’dan Fırtına Açıklaması: Ekipler Sahada

Çift mühürlü oyların ilk 14 tur boyunca kabul edilip 15. turda geçersiz sayılması, Meclis’teki hukuki yorum farklılıklarını ve siyasi manevraları gündeme getirdi. CTP, bu uygulamanın anayasa ve meclis iç tüzüğüne aykırı olduğunu savunarak, meşru bir seçim sürecinin tamamlanması için hukuka uygun adımların atılması gerektiğini vurguladı.